Update

Voormalig rebellenleider Jibril wil brede coalitie Libië

De voormalige Libische rebellenleider Mahmoud Jibril heeft Libische politici gisteren opgeroepen tot de vorming van een zo breed mogelijke coalitie waarin alle partijen meepraten. Vandaag worden de resultaten van de verkiezingen van zaterdag verwacht.

Redactie
Mahmoud Jibril gisteren tijdens zijn persconferentie. Beeld reuters
Mahmoud Jibril gisteren tijdens zijn persconferentie.Beeld reuters

Politici van Jibrils Alliantie van Nationale Krachten, een coalitie van 65 partijen uit diverse stromingen, rekenen op een gunstig resultaat. Jibril zelf wilde niet speculeren over de verkiezingsuitslag. 'De verkiezingen van gisteren kennen geen winnaar of verliezer', zei hij op een persconferentie. 'Libië is de echte winnaar.'

Libiërs konden zaterdag voor het eerst sinds de jaren zestig hun stem uitbrengen. Ze kozen een raad van tweehonderd leden die een voorlopige regering zal samenstellen.

Gematigd
Jibril fungeerde vorig jaar tijdens de oorlog tegen de troepen van dictator Muammar Kaddafi als interim-premier van de rebellen. Hij staat bekend als gematigd, maar bestreed gisteren tijdens een persconferentie dat zijn NFA een liberale of seculiere coalitie zou zijn. Jibril omschrijft de NFA als een brede beweging die gestoeld is op islamitische waarden.

Sharia
Aan de verkiezingen deden ook partijen en kandidaten mee met een duidelijk islamistisch profiel, conservatieve moslims die naar een strikte naleving van de islamitische wetgeving (sharia) streven. In andere landen waar de Arabische Lente voor een omwenteling zorgde, zoals Tunesië en Egypte, kwamen vervolgens bij verkiezingen islamisten aan de macht. Vandaag moet blijken hoe de politieke verhoudingen in Libië precies liggen na de val van Kaddafi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden