Voormalig laboratorium Shell in trek bij creatieven

'Hipsters, hackers, hustlers' zijn de nieuwe bewoners van de oude Shellgebouwen in Noord. Ze worden omgeven door 3D-printers en wanden vol ideeën.

Merel Straathof
Januari 2012: De ME en de politie hebben een gebouw op het voormalige Shellterrein in Amsterdam-Noord ontruimd. Het Groot Laboratorium werd eind vorig jaar gekraakt. Beeld anp
Januari 2012: De ME en de politie hebben een gebouw op het voormalige Shellterrein in Amsterdam-Noord ontruimd. Het Groot Laboratorium werd eind vorig jaar gekraakt.Beeld anp

Met gebalde vuisten komt Marcus Fernhout zijn kantoor binnengewandeld. 'Yess!' Hij heeft net het souterrain van het voormalig Groot Lab voor een half jaar verhuurd aan Vanguard Games, een grote Nederlandse gameontwikkelaar. Dat is een prestatie, als je nagaat dat de ruimte er nog net zo uitziet als toen Shell die in 2009 achterliet: kaal, gestript en ontdaan van alle aansluitingen.

Fernhout, eigenaar van Codum, dat leegstaande kantoorgebouwen een (tijdelijke) invulling geeft, beklonk met Vanguard Games dat de huur vooraf betaald wordt, zodat Codum het geld kan gebruiken om het souterrain op te knappen. 'No guts no glory, in deze tijd moet je als broedplaats slim en creatief denken, anders red je het niet.'

Codum redt het voorlopig meer dan prima. Het beheert via de stichting A Lab sinds begin dit jaar een derde van het vroegere laboratorium van Shell, zo'n vijfduizend vierkante meter. Pal achter Toren Overhoeks biedt de broedplaats tot 2019 ruimte aan media- en technologiebedrijven.

'The brightest minds in new media & tech'
De kantoorruimtes zijn inmiddels voor zeventig procent gevuld met mediabedrijven De Correspondent en I love Noord, app-ontwikkelaars Appsterdam, Qoorts! en Dutch Game Garden en marketingbureaus Bliksems! en Bureau Buhrs. De stichting is nog in gesprek met onder meer Buffalo University, New Lab, Columbia University uit New York en het Massachusetts Institute of Technology (MIT), die overwegen hun summer-school komend jaar bij A Lab te houden.

Allemaal niet slecht voor een gemeentelijke broedplaats in deze economisch ongure tijd. Fernhout schrijft het succes zelf toe aan de strenge toewijzingscommissie, die alleen 'the brightest minds in new media & tech' toelaat in het pand. 'Dat, samen met het feit dat Amsterdam tot nu toe een verzamelgebouw voor deze branche miste, maakt het gewild.'

Wie nu het imposante bakstenen gebouw (Amsterdamse School) binnenstapt, wordt verwelkomd door de koffiebar van The Coffee Virus, wandelt door lange laboratoriumgangen, en vindt in de aangrenzende ruimtes ondernemers - 'hipsters, hackers, hustlers' - omgeven door Apple-computers, 3D-printers en wanden vol foto's en A4'tjes met ideeën.

Nadat koperdieven en krakers de nodige schade hadden aangericht, werden de ruimtes begin dit jaar voor 1,3 miljoen vertimmerd, gefinancierd door gemeentelijk Bureau Broedplaatsen, projectbureau Noordwaarts en de aannemer van Codum. Ondernemers en kunstenaars betalen van 99 tot 250 euro per maand voor een werkplek.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden