Voormalig Eyeworks weg uit de binnenstad
Vier jaar na de opening verlaat tv-productiebedrijf Warner Bros. - voorheen Eyeworks - zijn voor een kapitaal verbouwde monument in de Amsterdamse binnenstad.
Het bedrijf verhuist met andere onderdelen van de Amerikaanse gigant naar nieuwbouw op de Omval.
Eyeworks (Dokter Deen, Flikken Maastricht, Adam Zkt. Eva, Sterren Springen en Het Zijn Net Mensen) verhuisde vier jaar geleden van industrieterrein Schinkel naar het schoolgebouw van de HES aan het Raamplein, dat toen al acht jaar leeg stond.
Na net vier jaar moet het daar van eigenaar Warner Bros., die Eyeworks twee jaar geleden voor naar verluidt 200 miljoen euro kocht, weer vertrekken, naar industrieterrein Amstel III.
"Voor tv-producenten speelt de vierkantemeterprijs ook een rol en die is daar toch een stuk lager," zegt topman Sander Emmering van Warner Bros. International Television Production. "Raamplein is ook een monument, waardoor we het minder goed naar onze hand konden zetten."
Op Amstel III krijgt het bedrijf ook studio's en filmzalen. De producent krijgt er nieuwbouw aan het water in een gebied waar onder meer ook mediabedrijven CCCP, Big Fish, Qmusic filmdistributeur Splendid en uitgevers MT en Emerce zijn gevestigd.
Ook andere onderdelen van Warner Bros. (filmproducent Kaap Holland en tv-productiebedrijf Blazhoffski - dat nu nog op IJburg zit) verhuizen mee. "We blijven onafhankelijke bedrijven, maar we gaan wel een aantal diensten delen," zegt Emmering.
Oerlemans
Tezamen gaat het om ongeveer 210 werknemers. De film- en gametak van Warner Bros. die aan de Piet Heinkade huist, blijft buiten de verhuizing.
Warner Bros. huurde het schoolgebouw aan het Raamplein van Eyeworksoprichter Reinout Oerlemans, die het in 2012 kocht voor ruim 8,6 miljoen.
Vorige maand verkocht hij het 116 jaar oude schoolpand voor ruim 20,6 miljoen euro aan het Duitse vastgoedfonds Real I.S., minus de gymzaal - nu bedrijfsrestaurant - die nog altijd in handen is van Oerlemans.
Real I.S. verhuurt het gebouw straks aan flexverhuurder Tribes, die er volgend jaar zomer zijn zevende Amsterdamse vestiging opent, met ongeveer 250 werkplekken.
De filmzaal en geluidsstudio's onder het dak, die voor Eyeworks op versterkte vloeren werden aangelegd, blijven daarbij behouden; Tribes heeft er al een huurder voor gevonden. "We hoeven sowieso niet veel aan het gebouw te doen," zegt Eduard Schaepman van Tribes. "Het is fantastisch verbouwd."
Tribes
Met de nieuwe vestiging is Tribes straks na flexpionier Regus de grootste exploitant van flexwerkplekken in de stad. "De volgende drie vestigingen zullen snel volgen," zegt Schaepman.
"We zijn bezig aan de IJ-oevers, in West en op Sloterdijk. En we zijn in Amsterdam ook bezig met een grote vestiging, van 10.000 vierkante meter. Daarin komen ook short stay-appartementen en andere faciliteiten."
Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.