Plus

Voormalig extremist Maajid Nawaz maakt indruk op scholieren

Activist en voormalig extremist Maajid Nawaz uit Groot-Brittannië ging dinsdag in gesprek met scholieren van het Calvijn College en het Cygnus Gymnasium om te praten over radicalisering.

Maajid Nawaz na afloop, tussen leerlingen van het Calvijn en Cygnus.Beeld Dingena Mol

"Er zijn ook journalisten aanwezig, maar geen zorgen, we zorgen dat ze alles goed opschrijven." Een merkwaardige boodschap om je leerlingen mee te geven en zeker bij een evenement getiteld 'de Vrijheidslezing', maar Jolanda Hogewind (directeur Calvijn College) zegt het zonder ironie in haar beginpraatje.

Hetzelfde geldt voor de vooraf dringend overgebrachte boodschap dat pers alleen welkom is als de school vooraf mag lezen wat in de krant komt.

Afijn, daarvoor waren we niet bij het Calvijn College in Nieuw-West. Maajid Nawaz, Brits-Pakistaans activist en voormalig extremist, kwam er met klassen van het Calvijn en een bezoekende klas van het Cygnus Gymnasium spreken over zijn verleden als moslimextremist.

De ontmoeting was opgezet door De Balie. Afgelopen weekeinde sprak hij daar al.

Egypte
Als er één verhaal is dat indruk kan maken op scholieren dan is het dat van Nawaz. Hij groeide op in Essex, in een buurt vol skinheads en agenten die nooit de kant van de donkere inwoners kozen. Hij wendde zich als tiener tot de radicale islam en werd - ver voor iemand ooit van IS had gehoord - voorstander van het kalifaat.

Nawaz reisde naar Egypte, belandde er voor vijf jaar in de cel, werd gemarteld, en kwam uiteindelijk tot inkeer. Nu probeert hij jongeren met zijn stichting Quilliam ervan te weerhouden in handen te vallen van de radicale islam.

Menselijkheid
Nawaz vertelt zijn verhaal vlot en hij doorspekt het met muziek die hij luisterde toen hij een boze tiener was. Onder andere Fuck Tha Police van N.W.A. komt voorbij.

Nawaz wil de leerlingen bijbrengen dat, hoe moeilijk het je ook gemaakt wordt, je antwoorden niet vindt in de radicale hoek. "Rechtsextremistische racisten en moslimextremisten hebben dezelfde oplossing," zegt hij. "Kijk om je heen in deze ruimte. We zijn een gemixt publiek. Extremisten zijn mensen die willen dat de moslims aan de ene kant gaan zitten en de niet-moslims aan de andere kant. Ze nemen je menselijkheid weg."

De scholieren - allen een jaar of veertien, vijftien oud - mogen vragen stellen. Meteen gaan zeker drie vingers de lucht in. Een meisje wil weten waarom Nawaz specifiek naar Egypte ging, een jongen van het Calvijn vraagt wat vrijheid voor Nawaz betekent en een ander meisje vraagt zich af hoe Nawaz zich voelde toen hij geradicaliseerd was.

Bully
"Ik voelde me machtig," antwoordt Nawaz op die laatste vraag. "Mensen waren bang voor me. Achteraf bezien was ik zelf de bully geworden. Ik werd net zo slecht als de racisten die me jaren eerder hadden verteld dat ik een monster was."

Bij een bezoek van de Syrische activistische Reem al-Assil werden ook al leerlingen van heel verschillende scholen bij elkaar gezet. Toch blijft het ook wat braafjes. Zo is er geen interactie tussen de leerlingen van het zeer diverse Calvijn (vmbo) en die van het Cygnus (gymnasium).

Altijd hoop
Een meisje van het Calvijn dat aan haar docente vraagt of ze Nawaz mag vragen wat hij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt, wordt bovendien gezegd dat ze dat beter na afloop een-op-een kan doen.

Calvijndirecteur Jolanda Hogewind denkt over dat laatste dat de docent dat zei omdat Nawaz' lezing niets met Turkije van doen had, zegt ze na afloop. Hogewind benadrukt dat elke vraag gesteld mocht worden. "We hebben het na de vakantie juist intensief met de leerlingen over Turkije gehad, in open gesprekken."

Nawaz eindigt ondertussen met de boodschap dat er altijd hoop is: ook als het allemaal heel hopeloos lijkt. Zo ging hij zelf van gevangene in Egypte zonder toekomst naar adviseur van het Britse parlement en heeft hij nu twee universitaire titels. "Je kunt worden wat je wilt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden