'Voormalig Britse minister betrokken bij pedofielengroep'

Een Britse minister uit het kabinet van Margaret Thatcher zou ruim dertig jaar geleden een jongen hebben verkracht. Scotland Yard heeft de minister, Peter Morrison, in bescherming genomen in plaats van hem te vervolgen. Die beschuldiging uit het slachtoffer zondag in de Britse krant The Telegraph.

Scotland Yard. Beeld EPA
Scotland Yard.Beeld EPA

Morrison zou de toen veertienjarige jongen hebben meegelokt naar een woning waarvan al eerder is gezegd dat die werd gebruikt door een bende pedofielen uit parlementaire kringen.

Morrison werd in 1998, drie jaar na zijn dood, al beschuldigd van kindermisbruik, maar is tijdens zijn leven nooit aangeklaagd. Volgens het slachtoffer deed hij enkele uren na zijn verkrachting aangifte bij Scotland Yard, maar ondernam die politie-eenheid geen enkele actie.

Morrison was een vertrouweling van Thatcher en was plaatsvervangend voorzitter van de Conservatieve Partij. In 1998 werd bekend dat hij was aangehouden voor misbruik van minderjarige jongens, maar dat hij na een waarschuwing was vrijgelaten. Voormalig minister van de Conservatieven, Edwina Currie, noemde hem in haar gepubliceerde dagboeken eveneens een 'bekende pedofiel'. Hij zou betrokken zijn geweest bij misbruik in kinderhuizen in Wales.

De politie wil niet op de jongste aanklacht reageren, maar zegt die te zullen onderzoeken. Dat valt binnen het grote politieonderzoek dat momenteel is gericht op een pedobende op hoog niveau, die in de jaren zeventig en tachtig zou zijn beschermd. Daarbij zouden parlementariërs, politieambtenaren, militairen en mensen met banden met het koningshuis zijn betrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden