Voormalig Ajaxtalent en Italiaanse crimineel betrapt met kilo's cocaïne

Een Napolitaan, een Colombiaan en een voormalig Ajaxtalent hebben volgens justitie in februari afgesproken in De Pijp voor de overdracht van honderd kilo cocaïne.

Maarten van Dun
B. werd tijdens een tweede ritje onderschept met nog eens vijftig kilo coke Beeld epa
B. werd tijdens een tweede ritje onderschept met nog eens vijftig kilo cokeBeeld epa

Dat bleek dinsdag tijdens een rechtszaak waarin justitie celstraffen van vier en vijf jaar eiste.

Tegen Francesco F., een gedrongen vijftiger die in Italië al werd veroordeeld voor een overval, poging tot moord en drugs- en wapenbezit, eiste justitie vijf jaar cel. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht.

Tegen een tussenpersoon met de bijnaam Clarissa, naar verluidt een Colombiaan, eiste justitie ook vijf jaar cel. Deze man weigerde zijn ware identiteit te geven. Hij hield vol dat hij de Italiaanse naam Di L. draagt, maar vroeg wel een Spaanse tolk.

Stan B., een 24-jarige Aalsmeerder die tot enkele jaren geleden nog gold als één van de talenten in de jeugdopleiding van Ajax, moet van justitie vier jaar cel krijgen. Hij zou als koerier hebben gediend.

Grote drugsorganisatie
De drie mannen werden eind februari gearresteerd dankzij gedetailleerde informatie van de Italiaanse politie, die de Amsterdamse politie had gewaarschuwd over de komst van F.,een 'lid van een internationale criminele organisatie uit Napels'.

'Hij vliegt op 27 februari naar Amsterdam om honderd kilo cocaïne in ontvangst te nemen. Hij zal worden opgehaald door een taxichauffeur en een ontmoeting hebben met een Colombiaan die een tussenpersoon is voor een grote drugsorganisatie. De cocaïne wordt daarna met de auto naar Italië gebracht.'

Observatie
En dus wachtte een observatieteam van de Amsterdamse politie F. op bij de gate en kon onopvallend worden gevolgd hoe hij inderdaad per taxi naar een huis op de Govert Flinckstraat werd gebracht.

Dat pand stond al onder observatie, want ook de precieze aankomsttijd van de tussenpersoon was door de Italiaanse politie doorgegeven.

Zo kon worden geobserveerd hoe zaken werd gedaan. 'Clarissa' en F. wandelden de volgende dag samen door Amsterdam.

Twee sporttassen
Bij een winkel op het Leidseplein werd een gesprek gevoerd met een lichtgetinte kale man, wiens identiteit onbekend bleef, en Stan B..

Een dag later werd gezien hoe B. twee sporttassen naar het huis van 'Clarissa' en F. in de Govert Flinckstraat bracht.

In paniek
Bij de politie-inval die volgde bleek in de tassen vijftig kilo cocaïne te zitten. De Italiaan en de Colombiaan werden opgepakt, B. werd tijdens een tweede ritje onderschept met nog eens vijftig kilo coke, volgens justitie ook bedoeld voor het internationale gezelschap in de Govert Flinckstraat.

Stan B. verklaarde dinsdag dat hem was gevraagd een koeriersklusje op te knappen, al wilde hij niet zeggen voor wie. Hij was in paniek geraakt en op zoek gegaan naar snel geld omdat hem een enorme schadeclaim boven het hoofd hangt vanwege een oude mishandeling. Wat in de tassen zat had hij nooit geweten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden