Update

Voorlopige prognose opkomst: 74 procent

CDA-leider Jan Peter Balkenende en zijn echtgenote brengen woensdag in Capelle aan den IJssel hun stem uit. Foto ANP Beeld
CDA-leider Jan Peter Balkenende en zijn echtgenote brengen woensdag in Capelle aan den IJssel hun stem uit. Foto ANP

AMSTERDAM - De prognose, gebaseerd op de exitpoll van half negen toont een opkomstpercentage van 74 procent.

De prognose geeft de volgende zetelverdeling: VVD 31, PVDA 31, PVV 22, CDA 21, SP 16 , GL 11, D66 10, CU 5, PvdD 1, SGP 2

Vanaf 7.30 uur konden ongeveer 12 miljoen kiesgerechtigden hun stem uitbrengen. Om 21.00 uur sloten de stembureaus, waarna het tellen van de stemmen is begonnen.

Op het Centraal Station in Utrecht, waar voor het eerst kon worden gestemd, vormden zich lange rijen bij het stembureau en moesten medewerkers een extra tafel neerzetten. Een particuliere beveiliger is ingeschakeld om chaos te voorkomen.

Schiphol
De vervroegde opening van het stembureau op Schiphol blijkt ook een succes. Het doorgaans rustige stembureau brak al vroeg in de ochtend zijn eigen record door al om vijf uur open te gaan. Om 13.00 uur hadden ruim driehonderd stemgerechtigden van deze service gebruikgemaakt. De helft van het aantal kiezers komt uit de gemeente zelf, de rest stemde met de benodigde kiezerspas. Dat maakte de gemeente Haarlemmermeer woensdag bekend.

Vorig jaar tijdens de Europese verkiezingen brachten over de hele dag slechts 42 mensen hun stem uit op Schiphol Plaza en in 2006 tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen bleef de teller na een dag steken op 52. In 2002 werden 95 stemmen uitgebracht en dat recordaantal was woensdag al na 2,5 uur verbroken.

Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer is bijzonder gelukkig met de cijfers. ''Het is nu al zeker dat we bij de volgende verkiezingen dit stembureau weer vervroegd zullen openen'', aldus Weterings.

Lijsttrekkers
VVD-leider Mark Rutte bracht in Den Haag zijn stem uit. Rutte stemde op de nummer twee van de VVD-lijst, Edith Schippers. Ook Geert Wilders stemde in Den Haag.

In Rotterdam, waar na de gemeenteraadsverkiezingen een hertelling van de stemmen nodig was, zijn extra maatregelen genomen om herhaling van incidenten te voorkomen. Oud-burgemeester en huidig VVD-partijvoorzitter Ivo Opstelten was te spreken over de keur aan maatregelen om de stembusgang dit keer probleemloos te laten verlopen. Opstelten zei dit terwijl hij stemde in een verzorgingshuis in de Maasstad.

De stembureau's blijven open tot 21.00 uur, waarna het tellen van de stemmen begint. Aan het begin van de nacht is er naar verwachting een voorlopige uitslag. Aan de verkiezingen doen negentien partijen mee. (ANP)

null Beeld
PvdA-leider Job Cohen arriveert woensdag met zijn echtgenote in het stembureau in het NH Caransa Hotel op het Rembrandtplein. Foto ANP Beeld
PvdA-leider Job Cohen arriveert woensdag met zijn echtgenote in het stembureau in het NH Caransa Hotel op het Rembrandtplein. Foto ANP
VV-leider Geert Wilders brengt woensdag als een van de eerste lijsttrekkers zijn stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen. ANP Beeld
VV-leider Geert Wilders brengt woensdag als een van de eerste lijsttrekkers zijn stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden