Voorlopig geen cultuurhal op Zuidas

Wel is ING verplicht om een investering in een cultureel initiatief op de Zuidas te doen. Foto Bert Abbing Beeld
Wel is ING verplicht om een investering in een cultureel initiatief op de Zuidas te doen. Foto Bert Abbing

AMSTERDAM - Er komt voorlopig geen cultuurpaleis op de Zuidas. Het cultuurpaleis is één van de grote projecten waar de gemeente nu geen geld in wil steken, zegt wethouder Carolien Gehrels (Cultuur). Gehrels was aanvankelijk enthousiast, maar zegt dat het nu 'geen prioriteit voor de korte termijn' is.

Oud-directeur van het Concertgebouw Martijn Sanders presenteerde in november een rapport met een plan voor het kunstpaleis. Dat zou een internationale trekker moeten worden, dat per jaar zeshonderdduizend tot een miljoen bezoekers moest trekken. Het cultuurpaleis zou een investering van honderd miljoen euro vergen.

Sanders zou een vervolgonderzoek leiden om de haalbaarheid van deze kunsthal te onderzoeken. Die opdracht heeft hij teruggegeven. ''De financiële situatie is gewijzigd. En ik had niet het gevoel dat de gemeenteraad stond te trappelen. Als de politiek niet voldoende enthousiast is, moet je er niet aan beginnen,'' aldus Sanders.

De gemeenteraad wilde dat Sanders een breder onderzoek zou instellen en ook zou kijken naar vernieuwende kunst. Sanders zei direct al dat daarmee niet veel bezoekers worden getrokken. In een tweede vergadering werd er getwijfeld of Sanders de juiste man was om het onderzoek te leiden. ''Dat is buitengewoon curieus,'' zegt Sanders. ''Ik was voorzitter van de commissie die de toekomst van het Stedelijk Museum heeft onderzocht.''

Gehrels kan niet zeggen hoe lang het plan de ijskast ingaat. ''Hoe lang duurt de crisis?'' Wel is ING verplicht om een investering in een cultureel initiatief op de Zuidas te doen. Ook dat zal volgens Gehrels niet op korte termijn gebeuren. ''Ook private partijen hebben andere dingen aan het hoofd.''

Volgens SP-raadslid Laurens Ivens wordt de crisis als een makkelijk excuus gebruikt om te stoppen. ''Het was gewoon een slecht project, daarom is het niet doorgegaan.'' PvdA-raadslid Anne Graumans zegt dat er ook uit 'het veld' weinig steun was voor het idee van Sanders. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden