Voorlopig geen 24-uursopvang voor uitgeprocedeerden

Uitgeprocedeerden en andere migranten zonder verblijfsstatus kunnen voorlopig nog niet terecht in de beloofde 24-uursopvang. De opening laat tot begin 2019 op zich wachten.

Ruben Koops
Een reden voor de trage voortgang is de vorm die de 24-uursopvang wat de wethouder betreft gaat krijgen Beeld Het Parool
Een reden voor de trage voortgang is de vorm die de 24-uursopvang wat de wethouder betreft gaat krijgenBeeld Het Parool

Dat zegt wethouder Rutger Groot Wassink (uitgeprocedeerden). In het coalitieakkoord dat zijn partij, GroenLinks, met D66, PvdA en SP heeft gesloten, wordt beloofd dat de stad in totaal 500 plekken creëert voor uitgeprocedeerden, of migranten die anderszins niet over de juiste verblijfspapieren beschikken.

Momenteel bestaat er al bed-bad-brood-opvang voor hen, maar daar geldt de regel dat de doelgroep overdag de opvanglocaties moet verlaten. De nieuwe opvang is 24 uur per dag beschikbaar voor de immigranten, ook krijgen zij een begeleidingsprogramma aangeboden om de dag door te komen.

Uit recent onderzoek blijkt dat migranten die in rust kunnen werken aan hun toekomstperspectieven, sneller kiezen voor terugkeer naar het land van herkomst.

Diverse locaties
"Ik had de opvang zelf ook liever eergisteren al geopend, maar het kost gewoon tijd om zoiets goed voor te bereiden," zegt Groot Wassink. "Ik denk dat het voor het einde van het jaar niet gaat lukken."

Een reden voor de trage voortgang is de vorm die de 24-uursopvang wat de wethouder betreft gaat krijgen. Er wordt niet één groot gebouw gezocht waarin alle 500 plekken worden gerealiseerd, maar diverse locaties op verschillende plekken in de stad.

"We denken aan ongeveer 50 bedden per locatie. Dat helpt ook bij het begrip van buurtbewoners. Maar dat moet je dus wel goed voorbereiden." Het is de bedoeling dat die locaties verspreid door de stad zullen worden geopend, dus ook binnen de ring, aldus de wethouder.

BBB-opvang
Dit najaar wil Groot Wassink experimenteren met verschillende vormen van 24-uursopvang. Ondertussen moet er een oplossing komen voor delen van actiegroep We Are Here-groep. Zij kraakten de afgelopen jaren tientallen gebouwen in de stad om het lot van uitgeprocedeerden en ongedocumenteerden onder de aandacht te brengen.

Veel van hen hebben onlangs het bijltje erbij neer gegooid en verblijven nu in een BBB-opvang in de voormalige Havenstraatgevangenis. Maar dat gebouw wordt vanaf 1 september omgebouwd tot het nieuwe pand van de Internationale School.

In september heeft Groot Wassink ook zijn eerste ontmoeting met verantwoordelijks staatssecretaris Mark Harbers (asielzaken). Die werkt aan de oprichting van een tijdelijke rijksopvang voor uitgeprocedeerden, zogenaamde LVV's.

Prijskaartje
Harbers zei eerder bezorgd te zijn over de Amsterdamse plannen, maar Groot Wassink wil kijken of die twee vormen met elkaar gecombineerd kunnen worden. Eind september besluit Harbers waar en hoeveel LVV's er in Nederland komen.

Het prijskaartje van de bbb-opvang loopt ondertussen op. Dit jaar is er 6 miljoen euro nodig, terwijl eerder rekening was gehouden met 4,2 miljoen euro.

In gemeenten als Utrecht en Groningen bestaan al 24-uurslocaties voor uitgeprocedeerden.

Lees ook: 24 uursopvang asielzoekers is geen eindstation

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden