Update

'Voorlopig akkoord schuldenplafond VS'

Democratische en Republikeinse leiders lijken voortgang te hebben geboekt met het vinden van een oplossing voor verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Enkele Amerikaanse media meldden vannacht op basis van bronnen dat gesprekken hebben geleid tot een voorlopig akkoord.

Capitol Hill, gisteravond. Beeld afp
Capitol Hill, gisteravond.Beeld afp

ABC News schrijft op de website dat sprake zou zijn van een verhoging van het schuldenplafond met 2,1 tot 2,4 biljoen dollar (1,5 tot 1,7 biljoen euro). Verder zou overeenstemming zijn over 1,2 biljoen dollar aan bezuinigingen en over instelling van een speciale commissie van het congres die op korte termijn een plan moet opstellen met extra besparingen.

Volgens ABC zal het akkoord zondag door de partijleiders worden voorgelegd aan hun achterban in het Congres. De reactie hier zal bepalen of het voorlopige akkoord een definitief akkoord wordt. Volgens National Journal zou het plan in dat geval zondagmiddag kunnen worden gepresenteerd.

Dit politieke magazine schreef op zijn website dat ook wordt gesproken over een beperkte verhoging van het schuldenplafond om tijd te winnen voor de onderhandelingen en het wetgevingsproces. De regering-Obama heeft dinsdag aangemerkt als de datum waarop het plafond verhoogd moet zijn. Anders zou de overheid woensdag al geld tekortkomen om alle rekeningen te betalen.

Overleg

President Barack Obama heeft afzonderlijk overleg gevoerd met leiders van de Republikeinen en Democraten over een hoger schuldenplafond, minder dan 3 dagen voordat de Amerikaanse regering dinsdag in geldnood dreigt te raken.

'We zijn nog ver weg van enige vorm van akkoord, maar er is nu zeker een positiever gevoel over het bereiken van een oplossing, dan ik lange tijd heb gevoeld', zei senator Richard Durbin, ondervoorzitter van de Democratische Senaatsfractie. Fractieleider Harry Reid heeft de geplande stemming over zijn voorstel uitgesteld, om onderhandelaars meer tijd te geven. Hij zei vol vertrouwen te zijn dat het schuldenplafond van de Amerikaanse regering wordt verhoogd tot na de verkiezingen van eind 2012.

Ook de Republikeinse leider Mitch McConnell zei optimistisch te zijn over 'een akkoord in de heel nabije toekomst.'

Bekritiseerd

De leiders hadden elkaar eerder op de avond nog bekritiseerd en gedwarsboomd tijdens een debat in het parlement, dat bij hoge uitzondering het hele weekeinde vergadert. De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hadden het plan van de Democratische Senaatsleider Reid zelfs al afgewezen nog voordat de Senaat er over had gestemd.

Als er geen akkoord komt, kan de Amerikaanse regering dinsdag niet meer alle uitkeringen, lonen en rentes uitbetalen. Komende week moeten circa 80 miljoen uitkeringen worden betaald. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de VS zo in geldnood zou komen.

Licht brandt nog op Capitol Hill, waar gisteravond tot laat werd vergaderd. Beeld afp
Licht brandt nog op Capitol Hill, waar gisteravond tot laat werd vergaderd.Beeld afp
John Boehner, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden. Beeld afp
John Boehner, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden