Voorlichtingssite moet vooral lol van seks benadrukken

Met abstracte tekeningen en vlezige filmpjes willen de initiatiefnemers van de voorlichtingssite Wipsite iets anders laten zien dan het 'onflatteuze beeld' uit de biologieboeken. 'Docenten moeten meer aandacht geven aan de leuke kanten van seks.'

Bien Borren
Een illustratie op Wipsite Beeld Marilyn Sonneveld
Een illustratie op WipsiteBeeld Marilyn Sonneveld

Seksuele voorlichting zou mooier en minder beangstigend moeten zijn. Zo pleiten de Amsterdamse Belle Barbé (23) en Marilyn Sonneveld (26), en daarom hebben ze Wipsite opgericht, een nieuwe voorlichtingssite die donderdag gelanceerd wordt. Tijdens de bijbehorende expositie in de Melkweg tonen de dames filmpjes, tekeningen en geluidsfragmenten waar je van kunt leren.

Dat de voorlichting in het voortgezet onderwijs vooral klinisch en afstandelijk is, stoort de dames. "Er gaat veel mis bij het geven van voorlichting," zegt Barbé. "Er wordt lesgegeven vanuit een negatief idee: alsof seks iets slechts is. Bij veel leraren is er een drempel om over seks te spreken, want het wordt gauw beschouwd als te persoonlijk."

Genitale wratten
Met hun initiatief willen ze iets anders laten zien dan 'het onflatteuze beeld uit de biologieboeken' en distantiëren ze zich van de, volgens hen, oubollige methodes en saaie teksten die met voorlichting worden geassocieerd.

De abstracte tekeningen van Sonneveld spelen daarin een grote rol. De beelden van de illustrator zijn esthetisch aangenaam om naar te kijken, maar ook realistisch. "Ik zoom in op een soa en geef de microscopische versie weer. Dat is minder beangstigend dan een afbeelding van genitale wratten." Deze aanpak draagt volgens de twee bij aan een positief zelfbeeld van jongeren en een plezierige beleving van seks.

Een illustratie van Wipsite over klaarkomen Beeld Marilyn Sonneveld
Een illustratie van Wipsite over klaarkomenBeeld Marilyn Sonneveld

Lees verder: 'Seksuele voorlichting: niet alleen de lasten, juist ook de lusten' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden