Opinie

'Voorkom liquidaties met goed onderwijs'

Amsterdam heeft een aanpak nodig die de liquidaties van vandaag oplost en die van morgen voorkomt, schrijft Sofyan Mbarki (PvdA). Zet in op opsporing én onderwijs.

De politie heeft de omgeving van de Grote Wittenburgstraat afgezet na een schietpartij op 26 januari.Beeld Evert Elzinga/ANP

Amsterdam is veiliger geworden, het aantal liquidaties en pogingen daartoe is gedaald. Dit blijkt onder andere uit de veiligheidscijfers die maandag zijn gepresenteerd door de zogeheten driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef.

Maar recente liquidaties laten zien dat het nog steeds onrustig is in de Amsterdamse onderwereld. De zorgelijke trend is dat het gaat om jonge daders die steeds harder worden. Dit raakt natuurlijk direct aan het veiligheidsgevoel van de Amsterdammer.

Vooral ook door een nieuwe categorie slachtoffers, die van de zogenaamde vergismoorden.

De recente liquidaties werden uitgevoerd in de nabijheid van basisscholen of voor de ogen van jonge kinderen. Met als recentste dieptepunt de moord op Mohamed Bouchikhi, een jongere met een veelbelovende toekomst.

Bij de daders die hiervoor verantwoordelijk zijn past niet het zielige verhaal dat zij als kleine jongens zo weinig kansen hebben gehad, omdat hun vader uit beeld was en hun moeder de zorg voor de kinderen niet kon dragen. We hebben oog voor alle factoren die hebben geleid tot zo'n verschrikkelijke daad, en trekken daar lering uit.

Voor deze categorie misdadigers is het evenwel te laat - zij verdienen een zeer zware straf. De levenslange gevangenisstraffen voor de daders van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt kunnen dan ook rekenen op veel begrip.

Afzonderlijke opsluiting
Voor de verdachten van liquidaties die in voorlopige hechtenis zitten past maar één regime en dat is afzonderlijke opsluiting. Zij mogen geen status verwerven onder medegedetineerden en op die manier hun gif verspreiden en andere beïnvloedbare geesten rijp maken voor dit soort zware criminaliteit.

Voordat je de jonge criminelen kunt berechten moet je ze eerst vinden. De moordenaars van Mohamed lopen nog steeds vrij rond. Verdachten van terroristische misdrijven kunnen met uitgebreide opsporingsmogelijkheden worden vervolgd.

Ik pleit voor een vergelijkbare aanpak voor de aanpak van liquidaties: breid de opsporingsmogelijkheden van justitie uit.

Jonge zwaarbewapende huurmoordenaars dienen beter opgespoord te worden door extra agenten die beschikken over specifieke kennis om deze jongens te vinden. Daarbij geldt: hoe diverser de teams, hoe beter zij de wijk kunnen kennen. De kans om dit soort misdrijven op te lossen - én te voorkomen - wordt significant vergroot als je eerder en beter geïnformeerd bent over de ontwikkeling van criminele jeugdgroepen.

Geen 'soft' diversiteitsverhaal, maar bittere noodzaak.

Dan de mogelijke daders van morgen. We hebben de afgelopen jaren veel succes behaald met de Top 600, maar dat is niet genoeg gebleken. De sleutel om deze jongeren te behoeden voor een criminele loopbaan ligt in het onderwijs.

Om precies te zijn: op het mbo, bij de AKA-opleiding (arbeidsmarktgekwalificeerd assistent), het 'drempelloze niveau 1' van het mbo; in mijn ogen de meest verwaarloosde onderwijsvorm.

Sofyan Mbarki is raadslid PvdA, woordvoerder Jeugd, Veiligheid en Burgerschap, en Diversiteit. Ook teamleider op het Calvijn met Junior College.Beeld Rink Hof

Ik heb daar zelf lesgegeven aan klassen met ex-delinquenten, uitstromers van andere opleidingen en een enkele tienermoeder. Dit is het afvoerputje van het onderwijs. En het wrange is dat veel jongeren ook deze vorm van onderwijs niet weten af te ronden.

Eerlijke beroepen
Willen wij jongeren weerbaar maken tegen drugsdealers die huurmoordenaars zoeken, dan moeten wij ook met docenten de weg naar een goed beroep openen. Dus juist investeren in de AKA-opleiding. Om te beginnen moeten de docenten ruimte krijgen om de ouders te doordringen van de gevaren waaraan hun kinderen bloot staan.

En verder moet juist dit onderwijs omringd worden door pedagogen, psychologen en praktijkbegeleiders. Laten wij van dit verschrikkelijk verwaarloosde mbo-1 een echt AKA maken, een echte opleiding tot arbeidsmarktgekwalificeerd assistent.

Zodat het niet de drugsdealers zijn die voor een slordige 3000 euro deze jongens ronselen als huurmoordenenaar, maar de bakkers, meubelmakers en elektriciens die ze nodig hebben: de gouden handen die hun helpen bij eerlijke beroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden