'Voorkom dat Amsterdams hotelbeleid tandeloze tijger wordt'

Het nieuwe stedelijke beleid dat de komst van hotels in de stad aan banden moet leggen, geldt niet voor hotelplannen die er al waren. Voorkom echter dat het beleid een tandeloze tijger wordt, schrijft Maarten Klaassen in een opiniestuk.

Aan de Spaklerweg wordt gebouwd aan het Crown Plaza hotel. Het beleid zette de laatste jaren in op hotelkamers buiten het centrum. Beeld Rink Hof
Aan de Spaklerweg wordt gebouwd aan het Crown Plaza hotel. Het beleid zette de laatste jaren in op hotelkamers buiten het centrum.Beeld Rink Hof

Het hotelbeleid in Amsterdam is meer dan ooit een hot topic. Burgemeester Van der Laan pleitte er onlangs voor dat toeristen in Rotterdam gaan overnachten, om zo Amsterdam te ontzien. Wethouder Kajsa Ollongren (Economie) zei in Het Parool van 9 januari dat de stad keuzes moet gaan maken. De gemeente zal plannen voor hotels strenger toetsen. "We staan alleen hotels toe daar waar het kan en dan louter van hoge kwaliteit."

undefined

In het beleid (op het niveau van zowel de Metropoolregio Amsterdam, de centrale stad als de stadsdelen) is de afgelopen jaren ingezet op het bijbouwen van hotelkamers buiten het centrum. Er was immers een duidelijke vraag uit de hotelmarkt en het leek aannemelijk dat aan die marktvraag niet kon worden voldaan.

Deze veronderstelling is niet op tijd bijgesteld. In de tussentijd was het aantrekkelijk om waar mogelijk een gemengde (hotel)bestemming toe te kennen aan leegstaande kantoren. Wethouder Ollongren ontwikkelt op dit moment een stedelijke visie op het gebied van hotels, terwijl dat beleid voorheen door de stadsdelen werd gevormd. Stadsdeel Centrum hanteerde een streng beleid, dat - niet in de laatste plaats door het stadsdeelbestuur zelf - als een 'hotelstop' werd aangeduid.

Tot volledige stilstand is het trouwens nooit gekomen. Oudere plannen waarvoor al toezeggingen waren gedaan mochten nog worden uitgevoerd. Daarnaast maakt een uniek hotelconcept op een aantal locaties binnen het centrum nog steeds kans. Het lijkt erop dat de centrale stad deze strenge lijn in haar stedelijk beleid gaat voortzetten, waarbij het - naar mijn mening terecht - mogelijk zal blijven om het 'goede hotel op de goede locatie' te ontwikkelen.

Het probleem is dat de gemeente dit nieuwe, terughoudende beleid niet meer kan toepassen op bestaande panden en gronden die al de bestemming hotelontwikkeling hebben. De bestaande planruimte van ruim 34.000 kamers (berekend in 2013, dus inmiddels weer toegenomen) kan nu al worden verwezenlijkt zonder verdere toetsing aan het nieuwe hotelbeleid.

Maarten Klaassen

is advocaat bij Pact advocaten in Amsterdam

null Beeld -
Beeld -

Vlag en wimpel
Hoewel op dit cijfer nog wel wat kan worden afgedongen (niet alle locaties zullen voor hoteleigenaren even aantrekkelijk zijn, er is mogelijk gedeeltelijk sprake van flexibele bestemmingsplannen waarbij nog wél aan het nieuwe beleid mag worden getoetst) is het duidelijk dat de hotelbranche, zeker als het beleid strenger wordt, een aanzienlijk deel van deze planruimte zal gaan benutten.

Overcapaciteit brengt ook een ander probleem met zich mee. Als niet kan worden onderbouwd dat behoefte is aan de nieuwbouw van een hotel mág de gemeente volgens de wet niet meewerken aan nieuwbouw van een prachtig hotelinitiatief dat met vlag en wimpel door de beleidstoets zou komen. Het valt dus te voorzien dat de gemeente, ondanks het vaststellen van een nieuw centraal hotelbeleid, aan het foute hotel op de foute plek wel móét meewerken, terwijl het goede hotel op de goede plek juist niet tot stand komt. Door het planaanbod weer tot normale proporties terug te brengen, krijgt de gemeente de middelen om mooie initiatieven juist wél door te laten gaan. Aan gemeentezijde leeft echter de angst voor planschade als ondernemers eventueel misgelopen inkomsten vergoed willen zien, omdat de plannen zijn gewijzigd.

Vlucht naar voren
De oplossing die ik zou willen voorstellen: stel tegelijkertijd met het hotelbeleid een ruimtelijke structuurvisie vast, waarin concreet wordt bepaald welke overcapaciteit aan hotelkamers kan worden wegbestemd. Dat is zowel in het belang van diegenen die vinden dat het bijbouwen van hotels in Amsterdam aan banden moet worden gelegd, als diegenen die graag het juiste hotel op de juiste plaats verwelkomen.

Daarna kan de gemeente binnen zo'n twee jaar aan de slag met het verkleinen van de planvoorraad. Ondernemers die wel hun hotelbestemming wil verwezenlijken, kunnen dat in die periode doen. Kiezen eigenaren ervoor dat niet te doen, dan kunnen zij na het wegbestemmen geen aanspraak meer maken op planschade. Dat leidt mogelijk tot een vlucht naar voren. Geen actie ondernemen betekent echter dat het Amsterdamse hotelbeleid een tandeloze tijger wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden