Voorhoeve kritisch over samenwerking met PVV

HILVERSUM - VVD-prominent Joris Voorhoeve is uiterst kritisch over de poging van zijn partij en het CDA om tot een samenwerking te komen met de PVV van Geert Wilders. In het KRO-radioprogramma Kruispunt zei Voorhoeve zondagavond dat hij vooral principiële bezwaren heeft. Op oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas na roert bijna niemand zich hierover.

De oud-minister van Defensie en oud-VVD-fractieleider vindt het ''merkwaardig'' dat twee democratische partijen zich afhankelijk maken van een organisatie die zelf niet democratisch is. Hij wees op het ontbreken van verkiezingen binnen de PVV en dat deze partij de grondwet wil veranderen. Het geeft volgens de VVD'er ''te denken'' dat VVD en CDA accepteren dat PVV-leider Geert Wilders wezenlijk andere gedachten heeft op fundamentele terreinen en de volledige vrijheid heeft om die naar buiten te brengen en ook geen politieke verantwoordelijkheid heeft binnen de coalitie.

De liberaal wil nog niet zijn definitieve oordeel uitspreken zolang er nog geen resultaten zijn. Maar hij vraagt zich af of schriftelijke afspraken voldoende zijn om de PVV zich eraan te laten houden, bijvoorbeeld over de vrijheid van godsdienst. Voorhoeve heeft er weinig vertrouwen in gezien de uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders jegens de islam de afgelopen jaren.

Tussen haakjes

Voorhoeve denkt dat de VVD principiële punten nu tussen haaktjes zet, omdat ze nu vooral de prioriteit wil leggen bij het realiseren van bezuinigingen en de terugkeer in de regering. Hij denkt dat dit niet verstandig is, omdat een liberale partij daar op den duur last van krijgt.

De liberaal is dit jaar ook lid geworden van D66, omdat hij niet eens is met de door de VVD gewenste forse bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Voorhoeve is actief binnen enkele hulporganisaties. (ANP)

Joris Voorhoeve. ANP Beeld
Joris Voorhoeve. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden