Voordeur provinciehuis Groningen eruit gereden door protesterende boeren

Protesterende boeren in Groningen hebben maandagmiddag rond 16.30 uur de voordeur van het provinciehuis opengebroken met een tractor.

Boeren bij het provinciehuis van Groningen.  Beeld ANP
Boeren bij het provinciehuis van Groningen.Beeld ANP

De boeren hadden de provincie een ultimatum gesteld. Als ze om 15.00 uur niet het stikstofbeleid hadden ingetrokken, zouden ze de deur eruit rijden. Onder druk van de boeren hebben inmiddels Friesland, Overijssel, Drenthe en Gelderland het nieuwe systeem nog voor de invoering losgelaten.

Nadat de deur was opengebroken, ging een groep boeren naar binnen. Daarbij is gevochten. Het is niet bekend of er mensen gewond zijn geraakt. Inmiddels is het weer rustig bij het provinciehuis. De Mobiele Eenheid is aanwezig.

Eerder op de dag bekogelden de protesterende boeren het provinciehuis met eieren. Ook reden ze paaltjes omver om bij provinciehuis te kunnen staan en strooiden ze stro op politieagenten.

‘Onacceptabel’

Tweede Kamerleden hebben geen goed woord over voor demonstrerende boeren die in Groningen met geweld het provinciehuis zijn binnengedrongen. “Dit gaat veel en veel te ver,” zegt fractieleider Rob Jetten van D66. “Ik snap dat boeren willen demonstreren, maar intimidatie en geweld zijn ontoelaatbaar.”

VVD’er Helma Lodders noemt de actie van de boeren ‘ontzettend fout en dom’. Ze snapt dat boeren boos zijn, maar vindt dat zij zich aan de wet moeten houden. “Er wordt keihard gewerkt om het goed te regelen. Geweld tegen politie of dingen slopen is verwerpelijk en helpt ons niet!”

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het recht om te demonstreren ‘een groot goed’, maar merkt op dat geweld en intimidatie daar niet bij horen. “Het binnenrammen van een provinciehuis is onacceptabel.” PvdA’er William Moorlag vindt dat van de samenleving best begrip mag worden gevraagd voor ‘lawaai en verkeersoverlast’, maar niet voor dit soort ‘moedwillige vernieling’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden