'Voordelen grote Griekse afschrijving beperkt'

Een grote afschrijving van de Griekse schuldenlast brengt waarschijnlijk meer risico's dan voordelen met zich mee voor Griekenland. Dat stelt de Griekse econoom Lucas Papademos, voormalig bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), in een vandaag gepubliceerd artikel in het Griekse tijdschrift To Vima.

Lucas Papademos.Beeld EPA

'De potentiële economische voordelen van een schuldherstructurering zullen kleiner zijn dan vaak wordt voorspeld en de procedure brengt belangrijke gevaren voor Griekenland en de eurozone met zich mee', waarschuwt Papademos.

De adviseur van de Griekse premier George Papandreou wijst er in zijn artikel op dat slechts 40 procent van de Griekse schuldenlast in handen is van buitenlandse investeerders. Een afschrijving van 50 procent daarop laat daardoor slechts 20 procent van de Griekse schulden verdwijnen.

Overheid

Van het overige deel van de Griekse staatsschuld is bijna een derde in handen van Griekse investeerders, zoals banken en pensioenfondsen. Die moeten bij grote verliezen uit de brand worden geholpen door de overheid, terwijl die daar geen geld voor heeft.

De rest van de schuld ligt bij buitenlandse overheden en het Internationaal Monetair Fonds. Door 'politieke en wettelijke redenen' kan dat deel ook niet worden meegenomen bij een herstructurering, aldus Papademos.

Lex Hoogduin

Ook de Nederlandse monetair econoom Lex Hoogduin wees vandaag op de risico's van een grotere bijdrage van banken aan de noodsteun voor Griekenland. 'Het kan, maar het is waarschijnlijk riskanter en in potentie duurder dan extra steun door de overheden.'

Volgens de voormalig directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) voedt een grotere afschrijving op de Griekse schulden de twijfels over de kracht van de Europese banken. Daarnaast kan het investeerders het idee geven dat ook andere eurolanden niet aan hun verplichtingen zullen voldoen.

'Zo wordt een onoverzichtelijke situatie gecreëerd, waarbij de banken van veel extra kapitaal moeten worden voorzien', stelde Hoogduin. 'Dat zet druk op de kapitaalmarkten en beperkt de kredietverlening door banken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden