Voorbij is de rust van de familie Jan Six

Een bezoek aan de Collectie Six in het huis van de beroemde patriciërsfamilie aan de Amstel was altijd een goede manier om indruk te maken op gasten van buiten de stad.

Geert Mak voor het huis van de familie Six aan de Amstel Beeld Dingena Mol
Geert Mak voor het huis van de familie Six aan de AmstelBeeld Dingena Mol

De omvangrijke kunstcollectie met onder meer werken van Rembrandt is al sinds 1809 toegankelijk voor het goed geïnformeerde publiek. De meute ging naar het Rijks om de beroemde Rembrandts te zien, wie de weg naar het huis van de Sixen wist was pas echt goed ingevoerd. Maar met het boek De levens van Jan Six van Geert Mak werd het bestaan van de particuliere collectie topwerken geopenbaard aan de wereld.

Tienduizenden verkochte exemplaren verder is het voorbij met de relatieve rust waarin de Sixen al eeuwen in de stad wonen. Bezoekers melden zich nu massaal aan om de collectie in het huidige woonhuis van de Sixen te bekijken.

De wachttijd voor een bezoek aan het huis is opgelopen tot een half jaar, wie zich nu aanmeldt, is pas welkom in november. Als er al ruimte is. 'Door de uitgave van het boek van Geert Mak kunnen wij de aanvragen niet allemaal honoreren,' staat er onheilspellend op de site van de familie.

Beetje schoonhouden
Jhr. dr. Jan Six van Hillegom, die het familiehuis nu bewoont en de collectie beheert, wil eigenlijk niet op de kwestie ingaan. "Je wordt in een wieg geboren en je zorgt voor de dingen waar je zorg voor hebt. Ik houd het hier een beetje schoon, zo kunt u het zien," aldus de gerespecteerde kunstkenner, tevens tiende generatie Sixen.

Wel ziet hij graag vermeld dat museum Het Rembrandthuis vanwege het succes van het boek een expositie samenstelt rond de band tussen de schilder en de familie. Na wat aandringen: "De familie vindt de belangstelling prachtig. Het is heel fijn dat het boek nu de historie achter de schilderijen toont."

Werken uit de familiecollectie zullen worden uitgeleend aan het Rembrandthuis, maar plannen om meer mensen bij Six thuis te kunnen ontvangen, liggen niet in het verschiet.

Portret van Jan Six Beeld Rembrandt [Public domain], via Wikimedia Commons
Portret van Jan SixBeeld Rembrandt [Public domain], via Wikimedia Commons

Lees ook: Met Geert Mak langs de huizen van Jan Six: 'Je weet niet wat je ziet'

En bij deze: De expositie Rembrandt en Jan Six - De vriendschap en de ets, is vanaf 8 mei te zien in het Rembrandthuis.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden