Voorbereid op vaccinatie

DEN HAAG - Minister Gerda Verburg van Landbouw laat 265.000 doses vaccin tegen de veeziekte mond- en klauwzeer aanmaken.Zij heeft de Voedsel- en Warenautoriteit gevraagd zich voor te bereiden om koeien, varkens, schapen en geiten in te enten tegen de besmettelijke ziekte bij een uitbraak in Nederland.

De bestelling van de vaccins betekent niet dat de dieren ook werkelijk worden ingeënt bij een uitbraak. Dat kan pas als de Europese Commissie het vaccinatieplan goedkeurt. Bij een uitbraak worden besmette dieren en de dieren in een straal van een kilometer daaromheen afgemaakt. Het ministerie wil in een cirkel daar weer omheen de dieren vaccineren om verder verspreiding van het virus te voorkomen.

Tot nog toe zijn Nederlandse bedrijven gevrijwaard van het virus. De Voedsel- en Warenautoriteit verwacht vandaag alle risicodieren die sinds 1 juni uit Engeland zijn geïmporteerd, op MKZ te hebben gecontroleerd. Het gaat om 19.000 schapen, geiten, varkens en runderen, verdeeld over honderdvijftig bedrijven, voornamelijk in Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant.

In Nederland geldt sinds zaterdag een vervoersverbod van levend vee. Dat besluit volgde op de MKZ-uitbraak in Groot-Brittannië eind vorige week. Daar werd gisteren in het Zuid-Engelse Surrey een tweede geval van MKZ ontdekt bij een bedrijf in de buurt van de eerste uitbraak. Berichten over een derde besmet bedrijf sprak het Britse ministerie van Landbouw gisteren tegen.

In Nederland mag vee alleen nog van de boerderij naar het slachthuis worden getransporteerd. Dat moet rechtstreeks gebeuren. Een transporteur mag niet bij een paar bedrijven dieren verzamelen en dan pas naar de slachter rijden.

België en Duitsland hebben geen vervoersverboden afgekondigd. Zij hebben onlangs wel veetransporten uit Engeland ontvangen, maar die zijn bijna op de vingers van één hand te tellen.

Vanwege de MKZ-uitbraak heeft Brussel een exportverbod van Britse dieren, vlees en melkproducten afgekondigd. Deze maatregel gaat de agrarische sector in Groot-Brittannië ten minste vijftien miljoen euro per week kosten. Boerderijen, abattoirs en veemarkten hebben het gros van hun activiteiten moeten stilleggen, omdat veevervoer in Engeland verboden is.

Het virus in Engeland is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van een laboratorium waar het wordt gebruikt om MKZ-vaccin te maken. Dit lab wordt gebruikt door een overheidsinstituut voor dierenwelzijn en de Amerikaanse farmaceutische privéonderneming Merial. Beide hebben ontkend slordig te zijn omgesprongen met hun spullen.

Het Britse ministerie van Landbouw erkent dat er een gat bestaat tussen de uitbraak en het moment waarop het reageerde. Op donderdag 2 augustus zijn maatregelen genomen, terwijl de uitbraak op de eerste boerderij op 29 juli werd ontdekt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden