Voorarrest van acht maanden voor beramen moordaanslag in West verlengd

De rechtbank houdt drie jonge mannen uit Amsterdam-Oost ook na ruim acht maanden voorarrest nog vast voor het voorbereiden van een moordaanslag in Amsterdam-West, op 1 februari van dit jaar. De rechters zien sterke aanwijzingen dat zij inderdaad één of meer rivalen wilden vermoorden.

Forensisch onderzoek in de Knokkestraat in Nieuw-Sloten, waar de recherche de jongens aanhield Beeld anp
Forensisch onderzoek in de Knokkestraat in Nieuw-Sloten, waar de recherche de jongens aanhieldBeeld anp

'De rechtbank blijft er bij dat het er sterk van weg heeft dat men onderweg was om een liquidatie in Amsterdam te plegen', zei de voorzitter van de rechtbank gisteren op een inleidende zitting, nadat de advocaten van de drie hoofdverdachten tevergeefs hadden gepleit voor vrijlating van hun cliënten.

Peilbaken
Het ziet er volgens de rechters eveneens sterk naar uit dat verdachte Youssef O. betrokken is geweest bij het plaatsen van een peilbaken onder de huurauto van Chahid Y., op wie op 1 november vorig jaar al een moordaanslag was gepleegd in Almere.

Onbekenden lieten die nacht een bom ontploffen onder die auto, waarin Y. met een vriend zat, om vervolgens met een automatische wapen tientallen kogels op Y. af te vuren. Het doelwit is een gewezen vertrouweling van de in mei 2014 geliquideerde beroepscrimineel Gwenette Martha. Chahid Y. kon met veel geluk ontkomen en raakte slechts serieus gewond aan zijn arm.

Knokkestraat
De drie nog altijd gedetineerde verdachten plus een vierde vermeende mededader, die in juli is vrijgelaten, werden op 1 februari door een arrestatieteam klemgereden in de Knokkestraat in Amsterdam-West - waarbij verdachte Kamal O. werd neergeschoten omdat hij een kalasjnikov op het arrestatieteam zou hebben gericht; en waarbij verdachte Rami M. werd geschopt door een agent en gebeten door een politiehond.

De recherche had al enige tijd twee gestolen BMW's in het vizier, die in Eindhoven waren neergezet in de buurt van woningen van familieleden van Benaouf A. - een spil in de onderwereldvete die al vele jonge Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost.

Gevolgd vanuit de lucht
In één van beide BMW's had de politie heimelijk enkele automatische wapens onklaar gemaakt en de brandstof in een jerrycan door water vervangen. Die BMW met daarin twee van de jonge verdachten uit Amsterdam-Oost reed op 1 februari 's nachts vanuit Eindhoven naar Amsterdam, in de gaten gehouden door onder meer een politiehelikopter die de hele rit hoog en onzichtbaar boven de auto hing. Een Citröen met de twee andere verdachten reed met de BMW op. Met een iPad die in de kofferbak van de Citroën lag, was het mogelijk in te loggen op een baken onder een gehuurde Opel Corsa die in gebruik was bij twee broers uit Amsterdam-West: Mohammed en Samir Z..

Die broers brengt de recherche net zoals Chahid Y. in verband met de groep rond de vermoorde Gwenette Martha. Zij zijn bevriend met onder anderen Adil A., die levenslang kreeg voor de wildwestschietpartij op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt, waaruit Benaouf A. met veel geluk had kunnen ontsnappen, maar die twee van zijn vrienden het leven had gekost en waarbij twee motoragenten van dichtbij met een kalasjnikov waren beschoten.

Staatsliedenbuurt
De recherche is er van overtuigd dat de verdachten één of beide broers wilden vermoorden - mogelijk in opdracht van (getrouwen van) Benaouf A., uit wraak voor het geweld in de Staatsliedenbuurt.

De verdachten zeggen dat ze alleen de opdracht hadden aangenomen de BMW vanuit Eindhoven naar Amsterdam-West te brengen voor derden wier namen ze niet willen noemen.

De strafzaak kan waarschijnlijk pas in april worden behandeld, om agenda-technische redenen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden