'Voorarrest Greenpeace-activisten wellicht drie maanden verlengd'

Het Russische onderzoekscomité wil dat de Greenpeace-activisten die al bijna twee maanden gevangen zitten, nog drie maanden langer in voorarrest blijven. Volgens Greenpeace zal het comité dat verzoek volgende week bij de rechter indienen en toelichten. De rechter moet vervolgens beslissen of de 30 personen inderdaad langer vastgehouden mogen worden.

redactie
De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen Beeld anp
De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza OulahsenBeeld anp

Tot nu toe heeft het comité de verzoeken bij de Kalininskyrechtbank in Sint-Petersburg ingediend voor zes activisten, aldus een woordvoerder van Greenpeace. De verwachting van de milieuorganisatie is dat de aanvraag voor alle 30 opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise gedaan zal worden. Tot nu toe zijn zij steeds met dezelfde aanklachten en maatregelen geconfronteerd. Alle 30 zijn dinsdag overgebracht van Moermansk naar Sint Petersburg.

Piraterij
Onder de opvarenden van het onder Nederlandse vlag varende schip, zijn twee Nederlanders: Faiza Oulahsen en Mannes Ubels. Zij zijn samen met hun collega's beschuldigd van piraterij, vandalisme en verzet tegen overheidsdienaren. Op piraterij staat maximaal 15 jaar gevangenisstraf.

Als de rechter het verzoek van het onderzoekscomité niet inwilligt, komen de actievoerders vrij. In september besloot de rechter in Moermansk hen voor 2 maanden achter de tralies te zetten. Eerder die maand waren zij op zee opgepakt door de Russische kustwacht. Die enterde de ijsbreker van Greenpeace een dag nadat actievoerders bij een boorplatform van Gazprom in de Petsjorazee waren geweest. Greenpeace protesteerde daar tegen olieboringen in het Noordpoolgebied. De 2 maanden voorarrest zijn op 24 november afgelopen.

Wat betreft Greenpeace had het schip nooit geënterd en opgebracht mogen worden. Voor piraterij is geen enkel bewijs, aldus Greenpeace. 'Hooliganisme' en 'verzet tegen overheidsfunctionarissen' zijn volgens de organisatie onvoldoende reden om mensen zo lang voor vast te zetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden