'Vooralsnog geen banden tussen vermoorde advocaat en onderwereld'

De politie heeft geen enkele indicatie dat de vorige week vermoorde oud-advocaat Haydar Zengin in de criminaliteit was verwikkeld.

null Beeld Opsporing Verzocht
Beeld Opsporing Verzocht

'Hij komt niet voor in onze systemen,' aldus een woordvoerder vanavond in Opsporing Verzocht. Zengin leefde nog toen hij werd gevonden, maar omwonenden hebben niets van de schietpartij gemerkt.

Reanimatie kwam te laat
Dat zei de Amsterdamse politie vanavond in Opsporing Verzocht, waarin getuigen van de moord op de 37-jarige Zengin werden opgeroepen zich te melden. De 37-jarige Zengin werd donderdag zwaargewond, maar nog wel in leven, aangetroffen in het kantoor van een bouwbedrijf, waar hij de administratie deed. Ambulancemedewerkers probeerden hem tevergeefs te reanimeren.

Hoewel Zengin midden op de dag werd doodgeschoten met meerdere schoten tussen 14.00 uur en 15.10 uur, hebben omwonenden niets van de schietpartij gemerkt. Ook een schot is niet gehoord. Over het motief voor de moord is niets bekend. De politie houdt rekening met alle mogelijke scenario's.

Zengi werkte tot 2013 als tolk en vertaler en was de eigenaar van een eenmanszaak voor consultancy en juridisch advies, dat op verschillende adressen in Amsterdam stond geregistreerd.

Geschrapt
De in Turkije geboren Zengin begon in 2010 als leerling-advocaat en stond met name cliënten bij die streden voor het behoud van hun uitkering. Hij werd enkele jaren later echter van het tableau geschrapt. Volgens de advocaat die enkele zaken van Zengin overnam, werd die uit het ambt gezet omdat hij kantoor hield in Amsterdam, terwijl hij in Wassenaar bij een advocatenkantoor werkte. Dat mag niet volgens de regels voor de advocatuur: een advocaat moet kantoor houden in zijn eigen arrondissement en nergens anders.

De Haagse deken verklaarde tegen advocatenblad Advocatie dat 'er veel is gedaan in dit dossier,' voordat Zengin van het tableau werd geschrapt. Volgens de deken werd Zengin verwijderd omdat hij niet meer in contact trad met de advocaat bij wie hij in de leer was. Meer wil de deken niet zeggen.

Hoe het leven van Zengin er de laatste tijd uitzag is niet bekend. Hij was gescheiden van zijn vrouw en had een nieuwe relatie. Hij laat twee kinderen achter. Op zijn Facebookpagina is te zien dat hij enigszins betrokken was bij politieke kwesties in zijn geboorteland Turkije. Hij was een aanhanger van de AK-partij van president Tayipp Erdogan en plaatste protestberichten over de Koerdische PKK.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden