Vooral vrouwen doelwit van moslimdiscriminatie

Moslimvrouwen die een hoofddoek dragen, zijn het voornaamste slachtoffer van moslimdiscriminatie en de daders zijn eigenlijk altijd man. Dat constateert directeur Jessica Silversmith van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA).

Heiba Targhi Bakkali
null Beeld anp
Beeld anp

Sinds 1 januari heeft het MDRA elf meldingen van moslimdiscriminatie ontvangen. In 2014 kreeg het meldpunt in totaal 42 meldingen van islamofobie, wat neerkomt op iets meer dan drie meldingen per maand.
'Bij alle meldingen van dit jaar ging het om vrouwelijke slachtoffers,' zegt Silversmith. 'Dat het vooral vrouwen zijn die het treft, heeft natuurlijk te maken met machtsverhoudingen. Een vrouw is een gemakkelijk slachtoffer, ze slaat niet snel terug.'

De meldingen gaan over scheldpartijen, pogingen de hoofddoek van het hoofd te trekken en geweld. In Amsterdam gaat het aantal meldingen van antisemitisme en islamofobie gelijk op, vertelt Silversmith. Hierbij moet volgens haar wel in acht worden genomen dat de joodse gemeenschap in de stad kleiner is dan de islamitische.

Topje van de ijsberg
Volgens Silversmith zou in 2014 landelijk ruim driehonderd keer melding zijn gemaakt van geloofsdiscriminatie, waar antisemitisme ook toe wordt gerekend. Landelijk werd in de maand januari 55 meldingen gedaan van moslimdiscriminatie. Volgens Silversmith is de meldingsbereidheid van discriminatie klein en zijn de meldingen die zij binnenkrijgt dus slechts een topje van de ijsberg. 'Ik denk dat negentig procent van de gevallen van discriminatie niet bij ons gemeld wordt.'

Dat is zonde, vindt ze, en daarom gaat ze langs organisaties om de naamsbekendheid van haar meldpunt te vergroten. 'Als je discriminatie niet meldt, bestaat het probleem niet en wordt er niks aan gedaan.'

Inventarisatie
Met ingang van dit jaar houden alle Nederlandse antidiscriminatiebureaus moslimdiscriminatie voor het eerst bij als apart criterium. Voorheen viel moslimdiscriminatie, net zoals antisemitisme, onder de noemer discriminatie op basis van geloof. Bovendien maken de discriminatiebureaus op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken een inventarisatie met terugwerkende kracht van de meldingen van antisemitisme en moslimdiscriminatie in 2014.

Vanmiddag wordt de monitor moslimdiscriminatie van UvA-onderzoeker Ineke van der Valk gepresenteerd. Daarin wordt onder meer het door MDRA geschetste probleem aangestipt. Eerder kwam al naar buiten dat uit dit onderzoek bleek dat twee derde van de Nederlandse moskeeën de afgelopen jaren doelwit is geweest van agressie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden