Vooral in de grote steden zullen meer mensen komen te wonen

Tussen 2012 en 2025 zal de bevolking van Nederland groeien met 650.000 mensen. Vooral in de grote steden zullen er dan meer mensen wonen; driekwart van de groei komt namelijk voor rekening van gemeenten die nu al meer dan 100.000 inwoners hebben. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Belangstellenden op het Vrijthof in Maastricht in afwachting van de uitslag van de verkiezing van de Europese Culturele Hoofdstad 2018, begin september.Beeld anp

Terwijl in de plattelandsregio's aan de rand van Nederland de bevolking juist zal krimpen, groeit die in de steden. Al gaat dat wel wat minder snel, aldus het CBS. Dat heeft te maken met de crisis en de bouw van huizen. Bij grote steden zijn veel zogenoemde Vinex-wijken gebouwd, waar jongeren zich vestigen om een gezin te stichten.

Doordat dankzij de economische malaise er minder wordt gebouwd in de gemeenten rondom steden, is die ontwikkeling alleen maar versterkt. Maar als de economie weer aantrekt, zullen er ook weer meer huizen uit de grond worden gestampt in heel Nederland, zo verwachten het CBS en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daardoor zullen gezinnen weer naar de 'randgemeenten' verhuizen, waardoor de groei in de steden wat afremt.

Anderzijds groeien de steden ook door de komst van jongeren en immigranten; zo'n 60 procent van de immigranten vestigt zich in een gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Amsterdam zal overigens op zo'n extra 75.000 inwoners mogen rekenen tot aan 2025, waardoor er dan 875.000 mensen wonen in de hoofdstad. Utrecht krijgt er 60.000 mensen bij binnen de gemeentegrenzen, Almere zo'n 40.000.

Aan de randen van Nederland krimpt de bevolking doordat er veel jongeren wegtrekken en de regio's vergrijzen. Die vergrijzing is in steden veel minder sterk en daalde juist sinds het einde van de jaren 80. Die daling wordt nu wel een lichte stijging.

Naar verwachting telt Nederland in 2025 zo'n 17,4 miljoen inwoners.

ArchiefbeeldBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden