Vooral Els Iping doelwit liberalen

Els Iping (rechts) in 2007 bij het afscheid van VVD-raadslid Anne-Lize van der Stoel (links). Jan van Breda Beeld
Els Iping (rechts) in 2007 bij het afscheid van VVD-raadslid Anne-Lize van der Stoel (links). Jan van Breda

Degenen die klagen dat de Amsterdamse binnenstad bezwijkt onder regeldrift en vertrutting, boekten woensdag een overwinning vanjewelste: het staverbod op caféterrassen wordt niet langer gehandhaafd. Het komt niet iedere dag voor dat burgemeester Job Cohen zwicht. Hij is een meester in het aan het lijntje houden van ontevreden burgers en organisaties, met de bezweringsformule dat hij nog eens goed zal kijken naar de problematiek.

De kans dat het gesprek van Cohen en Els Iping (als voorzitter van stadsdeel Centrum belast met het toezicht op het staverbod) met de actiegroep Ai!Amsterdam tot een beleidswijziging zou leiden, leek niet groot. Vorig jaar nog waarschuwde Cohen voor 'een bende' als het staverbod zou verdwijnen. Toch wordt staand drinken op terrassen vanaf nu gedoogd.

Is Cohen 'om' door de protesten van Ai!Amsterdam, dat nog geen maand geleden voor het eerst naar buiten trad en een paar duizend man op de been bracht op de Noordermarkt, waar ze staande een glas bier of wijn dronken? Het zal er zeker mee te maken, al wees Cohen zelf woensdag op de effecten van het rookverbod, waardoor het caféleven zich deels buiten voltrekt.

Maar de VVD heeft ook een forse duit in het zakje gedaan. Terwijl het stadsbestuur, de collegepartijen en een groot deel van de oppositie begin juli op vakantie gingen, zette de VVD een offensief in. Het begon bescheiden, met een borrel voor de Schreierstoren uit protest tegen het staverbod. De volgende dag haalde VVD'er Robert Flos de gemeenteraad terug van reces, om te praten over het dodelijke slachtoffer op de taxistandplaats op het Leidseplein.

De weken daarna bleef de VVD de media beheersen. Flos ging het nieuwe verkiezingsprogramma in brokjes uitventen en hekelde de explosieve stijging van de parkeertarieven. Vervolgens zochten de liberalen de publiciteit met hernieuwde kritiek op Els Iping, de PvdA-voorzitter van stadsdeel Centrum, die Amsterdam zou willen veranderen in Staphorst aan de Amstel.

Zo werd de PvdA in het defensief gedrongen. Pas vandaag, nadat de liberalen een maand lang vrij spel hebben gehad, is er een beetje tegengas in de vorm van een brief van PvdA-raadslid Michiel Mulder in Het Parool van vandaag (pagina 23).

De conclusie kan zijn dat de VVD vroeg begonnen is met de campagne voor de raadsverkiezingen van maart 2010 en dat Els Iping met haar 'vertruttingskoers' het voornaamste doelwit is. De PvdA heeft zich hierdoor laten overvallen.

Dat de VVD in Centrum nu juist met Iping in de coalitie zit en medeverantwoordelijk is voor haar beleid, daaraan gaat VVD-lijsttrekker Eric van der Burg liever voorbij. Net als zijn campagneleider Erik Koldenhof, nota bene collegabestuurder van Iping. De vraag is of de Centrumcoalitie van PvdA-Groenlinks-VVD de strategie van de liberalen overleeft. (BAS SOETENHORST)

Foto Jan van Breda, website: www.janvanbreda.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden