Plus

Vooral de woningmarkt is een obstakel voor nieuwe coalitie

Op het eerste gezicht moet het lukken: de formatie van een nieuw gemeentebestuur van GroenLinks, D66, PvdA en SP. Maar de partijen staan op een aantal onderwerpen lijnrecht tegenover elkaar.

Michiel Couzy
De onderhandelingen gingen dinsdagochtend van start in het stadhuis Beeld Dingena Mol
De onderhandelingen gingen dinsdagochtend van start in het stadhuisBeeld Dingena Mol

Dinsdag beginnen ze, de onderhandelaars van de vier partijen die een nieuwe coalitie willen vormen. GroenLinks, PvdA, D66 en SP hebben voldoende gemeen om optimistisch te zijn over de kans van slagen.

Met name de drie linkse partijen denken over veel zaken hetzelfde, denk aan betaalbare woningen, de strijd tegen ongelijkheid en de aanpak van beleggers op de huizenmarkt. D66 is weliswaar liberaal, maar hoeft als middenpartij niet heel veel op te schuiven om bij het linkse trio uit te komen.

Bovendien heeft D66 duurzaamheid hoog op de lijst staan, een wens die ook leeft bij de anderen en met name bij GroenLinks, die als winnaar van de verkiezingen de onderhandelingen zal leiden.

Visie
Maar toch, de vier zullen ook de nodige hindernissen moeten nemen. Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks, wil de onderhandelingen gebruiken om tot een gemeenschappelijke visie op de stad te komen: waar staat Amsterdam in 2025?

Obstakel bij het formuleren van die visie is dat D66 een heel ander wereldbeeld hanteert dan de linkse partijen. De liberalen staan voor marktwerking, de anderen willen die vrije markt juist beteugelen.

GroenLinks, PvdA en SP foeteren al een tijd op het kapitaal dat de stad instroomt en dan met name in de woningmarkt, terwijl D66 benadrukt dat rijk en ondernemend niet altijd slecht hoeven te zijn. Links ziet toerisme vooral als overlast, D66 herkent ook de economische potentie.

Alle partijen zijn het er wel over eens dat Amsterdam in 2025 veel groter zal zijn dan nu. De ambitie om te bouwen is bij het viertal groot, al verschilt de mate waarin enigszins; van 7500 woningen per jaar (GroenLinks) tot 12.500 per jaar (D66).

Woningmarkt
Over de vraag welke woningen het stadsbestuur dan moet bouwen, verschillen ze wel weer van mening. Het linkse blok heeft tijdens de campagne de lof van de sociale huur bezongen, terwijl D66 dat juist 'asociaal' heeft genoemd.

Instemmen met meer sociale huurwoningen kan D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig niet verkopen aan zijn achterban. D66 staat ook lijnrecht tegenover het linkse drietal als het gaat om erfpacht. De liberalen willen dat huizenbezitters grond kunnen kopen, de anderen zijn daar fel op tegen.

Voorrang
Ook tussen de linkse partijen onderling bestaan fundamentele verschillen. De SP is de verkiezingen ingegaan met de slogan 'Amsterdam van de Amsterdammers', hetgeen inhoudt dat inwoners voorrang krijgen op de woningmarkt op mensen van buiten.

De PvdA is voor een mildere variant van voorrang, voor mensen die binding hebben met de stad. GroenLinks en D66 zijn hier, als progressieve partijen, fel op tegen. Amsterdam is in hun ogen een open stad, met gelijke kansen voor iedereen.

Ook delen ze de kritiek van de SP op nog meer internationale studenten en expats niet. Liberaal versus links, behoudzucht versus een blik op de wereld; de onderhandelaar hebben veel te overwinnen.

Rutger Groot Wassink van Groen Links legt de eed af tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Beeld anp
Rutger Groot Wassink van Groen Links legt de eed af tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.Beeld anp

Volg de formatie

Niets missen van het vervolg op de verkiezingen? Like Amsterdam Kiest op Facebook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden