Vooral de Randstad profiteert van meer treinen en betere routes

118 nieuwe sprinters, betere verbindingen tussen Amsterdam en Rotterdam, dagelijks twee Thalyssen naar Disneyland en Dordt uitgekleed als intercity-station. De NS presenteert vrijdag het nieuwe rooster voor 2019, dat zondag 9 december van start gaat.

David Bremmer
De treinen tussen Nederlands grootste steden krijgen meer wagons. Beeld anp
De treinen tussen Nederlands grootste steden krijgen meer wagons.Beeld anp

Hoewel de dienstregeling talloze wijzigingen bevat, beklemtonen de spoorwegen dat er voor 98 procent van de reizigers niks tot vrijwel niks verandert. Wel zijn vertrektijden soms met 1 of 2 minuten aangepast, bijvoorbeeld bij sommige treinen rond Schiphol. Dat pakt in praktijk echter niet nadelig uit voor reizigers.

Nieuw zijn ook de 118 nieuwe sprinters, die afgelopen twee jaar door het Spaanse CAF zijn gebouwd. De treinen zorgen voor 20.000 nieuwe zitplaatsen en worden vanaf 9 december geleidelijk het spoor opgebracht.

"De uitbreiding van onze sprintervloot is enorm belangrijk voor grote groepen reizigers die korte afstanden reizen," zegt NS-baas Roger van Boxtel. Haarlem kent op 9 december de primeur: om vijf voor half acht in de morgen rijdt de eerste nieuwe sprinter naar Leiden rijdt.

Hieronder de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe NS-dienstregeling op een rij:

Meer capaciteit tussen Amsterdam en Rotterdam
NS gaan vanaf 9 december vijf IC directs laten rijden in plaats van vier. De treinen tussen Nederlands grootste steden krijgen bovendien meer wagons. De capaciteit van de 41 minuten vergende verbinding stijgt daarmee met twintig procent.

Extra late intercity Den Haag-Utrecht
Den Haag CS staat bekend om zijn weinige treinen in de late avond, maar daar komt dankzij het nieuwe rooster een beetje verandering in. In het weekend (vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag) gaat een extra intercity naar Utrecht rijden. De trein vertrekt kort na half één 's nachts uit Den Haag CS.

Thalys reist voortaan naar Disneyland
Vanaf april 2019 zal de Thalys uit Amsterdam niet langer stilhouden in Rijssel (Lille), maar reizen naar Disneyland Parijs. De snelle trein gaat twee keer per dag rijden en doet naast Disneyland ook vliegveld Charles de Gaulle in Parijs aan.

Nieuw treinstation: Lansingerland-Zoetermeer
De lijn Den Haag- Gouda krijgt met station Lansingerland-Zoetermeer een nieuwe stop. Sprinters zullen hier vier keer per uur halt houden in beide richtingen. NS verwacht dat tot 2.500 reizigers het station dagelijks gaan gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden