Liveblog

Vooral de nieuwkomers zorgden voor fel openingsdebat

Woensdag vond het eerste lijsttrekkersdebat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Lees hier alle hoogtepunten terug.

Beeld Maarten Brante

Het debat zit erop. Volgens Paroolverslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops zorgden vooral de nieuwkomers voor het meeste vuurwerk. Couzy: "Dat deel van het debat was heel fel. Vooral Taimounti van Denk stond klaar om het debat aan te gaan, als een straatvechter."

Veel partijen richtten in het debat hun pijlen op Annabel Nanninga van Forum voor Democratie. "Ze had het moeilijk, maar bleef rustig. Ze probeerden ook handreikingen te doen, zelfs naar Denk, haar natuurlijke tegenpool," aldus Couzy.

Koops vindt dat Nanninga zeker niet door het ijs is gezakt. "Ze wist zelfs nog grapjes maken. Als dat je nog lukt, dan is dat best knap."

Sylvana Simons (BIJ1) moest nog wel wennen aan het felle debat. Koops: "Dit is het politieke handwerk, dan gaan de fluwele handschoenen uit."

Kijk hieronder het hele debat terug:

De laatste ronde nu: wonen. Volgens de peiling van OIS vinden kiezers dat het belangrijkste onderwerp van de verkiezingen. De stelling: Het is goed als sociale huurwoningen plaatsmaken voor middenhuur.

Van Dantzig (D66): "Jarenlang desastreus woningbeleid heeft ervoor gezorgd dat Amsterdam groepen uitsluit. Gezinnen verlaten de stad. Daarom: sociale huur toegankelijk maken voor middenhuur."

Ivens (SP, wethouder Wonen): "Als stad te duur is, moet je huren niet verhogen, maar verlagen. Houd Amsterdam betaalbaar voor Amsterdammers. U schrijft middenhuur van 1100 euro voor. Een docent kan geen woning betalen van 1100 euro, eerder 700 euro."

"Maar van u mogen zzp’ers in de stad geen huis vinden, omdat ze net iets meer verdienen," zegt Van Dantzig.

Ivens: "Alle partijen willen meer woningen bouwen voor middeninkomens dan u. U wilt woningen van 1100 euro." Van Dantzig: "In stad is het rijk of arm en niets er tussenin."

Beeld Screenshot AT5

Eric van der Burg (VVD): "Ik ben voor absolute vrijheid van onderwijs. Maar wel zorgen dat alle scholen dusdanig goed zijn, dat ouders naar hun buurtschool gaan en niet gaan reizen. Je krijgt menging door te zorgen dat scholen goed zijn."

Laurens Ivens (SP): "Zorg dan ook dat ouderbijdrages maximaal vijf tientjes zijn, dan zijn ze pas echt voor iedereen toegankelijk."

Marjolein Moorman (PvdA): "Er is de afgelopen vier jaar door het college veel geld gestoken in onderwijs, maar we zijn er geen meter mee opgeschoten. Niet in kwaliteit, niet in menging."

Diederik Boomsma (CDA): vindt dat er 'eindelijk' werk moet worden gemaakt van de grotestedenbonus voor leraren. Van der Burg: "U vindt mij aan uw zijde." Ook Moorman is voor.

"Geef die leraren dan ook een vast contract. Ze zijn permanent nodig, maar krijgen vaak tijdelijk contract," zegt Ivens.

De volgende ronde is van start. Het thema: onderwijs. Marjolein Moorman (PvdA) en Diederik Boomsma (CDA) hebben het over de stelling 'Amsterdam moet ervoor zorgen dat scholen gemengd zijn'.

Beeld Screenshot AT5

Sylvana Simons (BIJ1), Reinier van Dantzig (D66) en Marjolein Moorman (PvdA) voegen zich nu bij het debat over integratie.

Simons: "Het gaat zeker de verkeerde kant op zolang integratie een eenzijdige opdracht blijft, met economische uitsluiting. Het gaat om radicale gelijkwaardigheid."

Nanninga: "Wie wordt geweigerd in club of voor een baan vanwege een hoofddoek, zal mij op zijn pad vinden. Ik zie ook toenemend antisemitisme, geweld tegen homo’s. Een zorgwekkende ontwikkeling. Mijn doel: vrijheid en tolerantie voor iedereen."

Moorman vindt dat Nanninga selectief is. "U heeft het steeds over moslims. Een hele grote groep heeft bij u helemaal niet het gevoel dat zij hier mogen zijn." Nanninga: "De islam is een voedingsbodem van dingen die vervelend zijn en ons allemaal onvrij maken."

Volgens Nanninga is juist het doel 'goedwillende moslims' zich veilig te laten voelen. "Je moet juist de rotte appels eruit halen."

"Dan moet u niet duizend keer twitteren: ik ga weg, kutstad," zegt Taimounti. "Dat is niet de manier waarop het moet." Simons: "Niemand is uw tweets vergeten."

De tweede ronde draait om het onderwerp integratie. De stelling luidt: Het gaat de verkeerde kant op met de integratie in Amsterdam. Taimounti (Denk) en Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) discussiëren allereerst over het onderwerp.

Nanninga: "Het gaat met veel mensen goed, maar waar het mis gaat, gaat het erg mis en daarover maken wij ons zorgen. Helft van de Marokkaanse moskeeën is in handen van salafisten, er is veel invloed van Erdoganisten. In onderwijs is bespreken van homoseksualiteit problematisch."

Volgens Taimounti gaat het heel goed. "Laatste procent is acceptatie en daar zit het probleem. Ik kom op heel veel scholen waar het goed gaat. Dit is stemmingmakerij. Elk incident me geweld keuren we af. Maar u leeft in een bubbel en incidenten te koppelen aan een complete gemeenschap."

Nanninga vindt dat er meer gefocust moet worden op waar het niet goed gaat. "Acceptatie? Doen we graag, maar dan wel normen en waarden accepteren en taal spreken."

Taimounti: "U kunt mij niet wijsmaken dat de meerderheid niet wil integreren."
Nanninga: "Wilt u er niet iets met mij aan doen?"
Taimounti: "Ik denk dat de integratie van u is mislukt. Iemand die op Twitter zo afgeeft over de stad."
Nanninga: "Als wij dat niet benoemen, kunnen we het niet oplossen."
Taimounti: "U heeft daar geen oplossingen voor."

In de tweede ronde nemen ook Wil van Soest (PvdO), Reinier van Dantzig (D66) en Mourad Taimounti (Denk) deel aan het debat over de drukte in de stad. 

Taimounti: "Ik spreek steeds meer mensen die zeggen: ik ga niet meer naar het centrum. Kleine ondernemers zitten daar bovendien niet meer, die gaan kapot aan de hoge huren."

Van der Burg: "We hebben het steeds over negatieve kanten in centrum. Daar groeit de rijkdom, maar heel veel mensen die aan de buitenkant wonen, die profiteren daar te weinig van. In Nieuw West, Zuidoost, staan veel mensen aan de kant."

Het debat is van start. In de eerste ronde gaan Eric van der Burg (VVD) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks) één-op-één in debat over de stelling: De stad is veel te veel een product geworden.

"We moeten kiezen voor mensen, en minder voor de markt," vindt Groot Wassink.

Beeld Screenshot AT5

Het debat is ook live te volgen via de stream van AT5. Die vind je hier of op de Facebookpagina van Het Parool.

Als we de peilingen mogen geloven zal de raad na de verkiezingen uit maar liefst elf partijen bestaan, met D66 nog altijd als de grootste. De drie belangrijkste nieuwkomers Forum voor Democratie, Bij1 en Denk stevenen af op hun debuut.

Beeld Het Parool

Elf lijsttrekkers gaan vanavond in debat over de thema's drukte in de stad, integratie, onderwijs en wonen. Naast de huidige partijen in de raad (VVD, GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, Partij van de Ouderen, PvdA, SP en CDA) zijn ook nieuwkomers DENK, Bij1 en Forum voor Democratie aanwezig.

Goedenavond en welkom in het liveblog van het eerste lijsttrekkersdebat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Nog iets meer dan een half uur voordat het debat van start gaat.

Op het Calvijn College de drie belangrijkste uitdagers Forum voor Democratie, Denk en Bij1 voor het eerst in debat met elkaar en met de gevestigde orde over onder meer de woningmarkt, integratie, onderwijs en de oprukkende commercie in de stad.

Het debat, dat georganiseerd is door Het Parool en AT5, begint om 19.00 uur en is hier live te volgen. In dit liveblog lees je alle hoogtepunten.

Lees ook: De versnippering in de Amsterdamse politiek is compleet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden