PlusTen Slotte

Voor Wim Teuling (1949-2020) was ASV Arsenal zijn familie

Wim Teuling, voorzitter van voetbalvereniging ASV Arsenal, is zaterdagochtend op 70-jarige leeftijd overleden.

Wim Teuling. Beeld Paul Born

Hij kwam als laatste de kleedkamer van ASV Arsenal binnengevlogen. Druk, druk, druk. Wat volgde was een haast rituele verkleedpartij. Hij zette zijn laarzen pal vóór het bankje, recht daarboven hing hij zijn beschermende kleding in de juiste volgorde aan een haakje. Als de nood aan de man was, en hij werd opgepiept, kon de brandweerman in één ruk van het voetbalveld afrennen en in zijn pak springen.

Een doener, was Wim Teuling, een doorzetter. Student psychologie, ras-bestuurder, socialist in hart en nieren. Een verbinder. Binnen de kortste keren was de linksbenige, excentrieke middenvelder uit de Jordaan voorzitter van de club waar hij in 1971 binnenstapte. ASV Arsenal werd zijn familie. Hij kende ieder lid dat rondbanjerde op de velden aan het IJsbaanpad.

Wat voor club Arsenal is? Wim Teuling probeerde het ooit aan mede-bestuurder Jeroen de Vries uit te leggen. “Het is moeilijk te omschrijven, maar er kan hier heel veel. Het is een open club. De leden komen uit verschillende lagen van de bevolking en zijn van allerlei gezindte. Een gastvrije club, gemengd. Jongens en meisjes door elkaar, Marokkaans, Turks, Nederlands, Surinaams, Australisch, Braziliaans, Afrikaans, diplomatenkinderen, studenten, andere uitvreters, vakkenvullers, pochers, kniezers, zakkenvullers.”

Paradijsvogels

Teuling genoot ervan. Van dat bonte gezelschap. “Wim had een zwak voor paradijsvogels,” zegt Iwan Zandwijken. De twee leerden elkaar beginjaren zeventig kennen bij Arsenal en bouwden een hechte vriendschap op. “Voetballers die bij andere clubs even uit de gratie waren geraakt, of die maatschappelijk een duwtje in de goede richting nodig hadden, kregen zijn steun. Wim sloot nooit iemand uit.”

Op enig moment telde het eerste elftal van Arsenal dertien verschillende nationaliteiten. Zandwijken: “Dat aantal haalt Barcelona niet eens. Wim ging er prat op. Die diversiteit, dat was zíjn Amsterdam.”

Als voorzitter was hij een ‘democratische dictator’, zegt Zandwijken, die zelf trainer werd: “Wim wist hoe hij het wilde en dat kreeg je niet uit zijn kop. Maar hij wist zijn omgeving te overtuigen en mee te nemen in zijn verhaal. Als hij iets vroeg, kon je geen nee zeggen. Hij maakte jeugdtrainers van vaders en moeders die helemaal niets van voetbal wisten. Daarna zei hij tegen mij: ‘We moeten voor die mensen een trainerscursus verzorgen.’ En dan stonden we een paar zaterdagen op het veld om oefenstof aan te bieden.”

Nóóit onderhandeld

Zandwijken maakt al twaalf jaar deel uit van de technische staf van het eerste elftal van Arsenal, dat uitkomt in de tweede klasse. Teuling haalde hem als trainer binnen. “Het is een betaalde functie, maar over geld wilde Wim niet met mij praten. Ik ging trainen en Wim bepaalde wat daar tegenover stond. Er is nóóit onderhandeld en we zijn er in die twaalf jaar niet één keer op teruggekomen.”

Na een kort ziekbed is Wim Teuling op 2 mei overleden. Zaterdag is de uitvaart, op de dag dat hij 71 jaar zou zijn geworden. Voor zijn 65ste verjaardag was er nog een surpriseparty voor de voorzitter georganiseerd in de kantine van Arsenal, met zo’n 250 gasten. Vanwege de coronamaatregelen zal zijn afscheid in kleine kring plaatsvinden.

Hoe de toekomst van Arsenal eruitziet zonder Wim Teuling, daar wil Zandwijken nu nog niet aan denken. “Dat is een vraag die we ons met z’n allen pas na zaterdag gaan stellen. Maar het moet een club blijven in de geest van Wim.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden