Plus

Voor wie geen azc in de buurt wil

Wie zijn de mensen die protesteren tegen de komst van vluchtelingen? PVV'ers voelen zich thuis bij AZC-Alert, het radicalere geluid komt van Pegida. 'Het COA deelde azc's als kerstpakketten uit.'

Maarten van Dun & Bas Soetenhorst
null Beeld anp
Beeld anp

"Prima als mensen geen probleem hebben met een asielzoekerscentrum in hun achtertuin. Wie dat wel heeft, kan bij ons terecht."

Anita Hendriks is spil van AZC-Alert, een burgerplatform dat strijdt voor een 'beter en humaner asielbeleid', met 'opvang in de regio' (dus niet in Nederland). AZC-Alert geldt als de voornaamste protestbeweging tegen de komst van vluchtelingen. "Met name na de kerstdagen was er enorme groei," vertelt Tamara Wulffelé, zelfverklaard manusje-van-alles in de organisatie.

"Na de feestdagen deelde het COA (het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, red.) azc's uit alsof het kerstpakketten waren. Er waren dagen met tientallen of zelfs honderden mails in de trant van: help ons!"

Lokaal verzet
Waar Pegida Nederland via demonstraties op symbolisch belangrijke plekken aandacht zoekt, komt AZC-Alert in actie op verzoek. Anita Hendriks: "Mensen vinden ons via onze site. Het is niet nodig dat we zelf ergens demonstreren. We ondersteunen lokaal verzet, bijvoorbeeld door de weg te wijzen naar de gemeenteraad."

Inmiddels heeft AZC-Alert een veertigtal lokale afdelingen. Soms tellen die slechts een paar man. Doorgaans betreft het gemeenten met plannen voor een azc. Het 'landelijke team' van AZC-Alert voorziet 'bezorgde burgers' van 'tips en tricks om vreedzaam en democratisch te protesteren', aldus Tamara Wulffelé. "Hoe om te gaan met sociale media, hoe krijg je informatie, van die dingen."

Gevraagd naar de grootste successen noemt Wulffelé met aarzeling het Brabantse Steenbergen, waar na protesten een plan van tafel ging om twee keer zoveel vluchtelingen op te vangen als eerder was afgesproken. Dat gebeurde na een tumultueuze bijeenkomst die door velen als intimiderend werd ervaren. Wulffelé: "Er was een stille tocht, er waren goede insprekers. Maar bij Steenbergen denkt iedereen aan die vijf minuten dat geroepen werd dat er een piemel in moest."

Het is moeilijk om radicale elementen te weren, zegt Anita Hendriks. "We zijn een vrijwilligersplatform. Ik heb geen tijd om mensen te screenen. We mikken op verzet uit gemeenten zelf, van mensen die elkaar kennen."

Hendriks' eerste schreden op het activistische pad dateren uit 2014, toen vlak bij haar huis in Eindhoven een asielzoekerscentrum kwam. "Het stadsbestuur nam onze klachten niet serieus. De burgemeester begon over de MH17. Waar maakte ik me druk over? Dat maakte me zo boos. In die tijd speelden ook de plannen voor een azc in Oranje. Toen heb ik contact met Oranje gezocht. Zo is het begonnen."

Veel activisten zijn verbonden aan de PVV. Met name de Brabantse kandidatenlijst van de voorbije provinciale verkiezingen bevat namen van betrokkenen. Toeval, zegt Hendriks, nummer 18 op de lijst en werkzaam voor de PVV-Statenfractie. "Dat zijn nu eenmaal mensen die ik ken." Zoals haar partner Wim Verbaarschot (nummer 15 op de lijst), Sander Booij (9, voorman van AZC-Alert in Steenbergen) en Maikel Boon (Statenlid, actief voor AZC-Alert in Bergen op Zoom). Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting wijst ook op PVV-senator en fractieleider in Brabant Alexander van Hattem, een van de 'minder, minder'-roepers in het Haagse café De Tijd. Van Hattem stamt uit de LPF-fractie in Eindhoven, waar AZC-Alert het licht zag.

null Beeld Chantal van Wessel
Beeld Chantal van Wessel

Tamara Wulffelé is PVV'er van het eerste uur. Ze was van 2006 tot 2008 communicatiemedewerker van de Kamerfractie. Ze stopte er naar eigen zeggen mee vanwege de lange reistijd tussen Den Haag en haar woonplaats Amersfoort. "Voor een PVV'er is de komst van een azc nu eenmaal een groter issue dan een GroenLinkser," zegt Hendriks. Wulffelé: "Het maakt ons niks uit wat je politieke voorkeur is."

Toch stapte een aantal betrokkenen vorig jaar uit AZC-Alert uit wrevel over PVV-invloeden. "We moesten van Anita Hendriks naar Almere toen Geert Wilders op bezoek kwam," aldus Amanda Vermeulen, destijds actief voor AZC-Alert in Zeewolde. Volgens Hendriks was niet de PVV, maar een conflict over de opzet van AZC-Alert reden voor de breuk. "Ze wilden subsidie aanvragen. Dat vond ik onzin."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden