Voor PvdA dreigt debacle, zelfs in bolwerk Amsterdam

Zelfs in het traditionele bolwerk Amsterdam koerst de PvdA af op één van de slechtste verkiezingsresultaten ooit. In de stad dreigt de partij op 12 september nog slechter te scoren dan bij de voor de partij dramatisch verlopen verkiezingen in 2002, 1990 en 1970.

Margreet van Beembart van Zoelen
PvdA-fractieleider Diederik Samsom in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens het laatste debat voorafgaande aan het zomerreces. Beeld anp
PvdA-fractieleider Diederik Samsom in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens het laatste debat voorafgaande aan het zomerreces.Beeld anp

In een peiling door het gemeentelijke onderzoeksbureau O+S in opdracht van Het Parool blijkt dat de PvdA twee maanden voor de verkiezingen in Amsterdam kan rekenen op slechts 22,3 procent van de stemmen. Alleen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 scoorde de partij met 14,7 procent van de Amsterdammers nog veel slechter.

SP en D66 groeien
De PvdA is nog de grootste partij, maar in de laatste twee maanden hebben veel Amsterdamse kiezers het vertrouwen in de partij verloren. Vergeleken met de vorige peiling eind april verliest de PvdA 7,5 procent. Een groot deel van deze kiezers is uitgeweken naar de SP, die in Amsterdam met 17,8 procent bijna even groot is als onder Jan Marijnissen in 2006.

Ook D66 groeit ten koste van de PvdA. De partij van Alexander Pechtold is net voor de SP de tweede partij van Amsterdam met 18,4 procent. GroenLinks geniet in de stad nog maar twee derde van de steun die de partij kreeg in 2010. VVD, CDA en PVV hebben stuk voor stuk ingeleverd, sinds het kabinet-Rutte schipbreuk leed in het Catshuis.

Amsterdammers in de top
De peiling volgt in grote lijnen de landelijke trend, stelt adjunct-directeur Jeroen Slot van O+S vast. 'Voor de PvdA speelt mogelijk mee dat bekende Amsterdammers in de top ontbreken.' In 2010 had de PvdA oud-burgemeester Job Cohen als lijsttrekker. Nu is het onbekende Kamerlid Tanja Jadnanansing op nummer vier de eerste Amsterdammer, gevolgd door Désirée Bonis op negen, Ahmed Marcouch op 14 en Mei Li Vos op 20.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden