Reacties

'Voor ons staat vast dat het hier om een aanslag gaat'

'Voor ons staat vast dat het hier om een aanslag gaat', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke in reactie op het eerste rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de ramp met MH17. In de Kamer leven nog veel vragen over de vliegramp. Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli op zo'n 10 kilometer hoogte doorboord door een groot aantal voorwerpen, zo meldt het rapport. Een tweede, definitief rapport volgt over een jaar.

redactie
VVD-Kamerlid Han ten Broeke in de Tweede Kamer. Beeld anp
VVD-Kamerlid Han ten Broeke in de Tweede Kamer.Beeld anp

Ten Broeke wijst erop dat de onderzoeksraad een luchtvaartongeluk uitsluit. Hij meent na lezing van het rapport dat de MH17 doelwit is geworden van een aanslag. 'Waarmee en door wie is nog niet vastgesteld. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.' Een volgende 'bouwsteen in de waarheidsvinding' volgt over een jaar, wanneer de onderzoeksraad het definitieve rapport presenteert. 'Voor ons allen, maar in het bijzonder voor de nabestaanden, zal dit een proces worden dat altijd langer duurt dan gewenst.'

'Tot onderste steen boven is'
Coalitiepartner PvdA prijst de inzet van de onderzoeksraad 'waarbij zij helaas geen toegang hebben gehad tot de crashsite'. Tweede Kamerlid Michiel Servaes: 'Op basis van dit eerste rapport wordt een aantal opties uitgesloten, maar is het niet mogelijk om tot scherpe conclusies te komen over de precieze toedracht, noch over wie direct en indirect verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor deze vreselijke daad. Dat is begrijpelijk, maar vooral voor de nabestaanden zal het niet eenvoudig zijn om het geduld op te brengen voor het vervolgonderzoek en eindrapport.' Hij zegt 'bovenop het onderzoek te blijven zitten net zo lang tot de onderste steen boven is'.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemt het rapport 'een eerste stap om nabestaanden duidelijkheid te verschaffen'. Hij spreekt de hoop uit dat het volgende rapport snel volgt. 'We hopen dat de schuldigen worden gevonden en bestraft.'

'Helaas ernstig incompleet'
De SP laat zich het meest kritisch uit. 'Het rapport is voorlopig en helaas ernstig incompleet. Er is geen gebruik gemaakt van militaire gegevens die wel beschikbaar moeten zijn', zegt Kamerlid Harry van Bommel. 'Er vlogen Awacs-radarvliegtuigen in de regio, die signalen van een luchtafweerrakettensysteem hebben opgevangen en van een Surface to Air Missile, zo blijkt uit de beantwoording van vragen die in de Bondsdag zijn gesteld. Ook is er geen informatie op basis van inlichtingen die beschikbaar moeten zijn via radargrondstations, afluisteren door inlichtingendiensten en militaire verkeerscontrole die ook civiele luchtvaart volgt.' Hij hoopt dat die informatie wel wordt meegenomen in het eindrapport.

Een foto van een brokstuk van MH17, drie dagen na de crash. Beeld EPA
Een foto van een brokstuk van MH17, drie dagen na de crash.Beeld EPA

CDA: veel vragen
CDA'er Pieter Omtzigt vindt het merkwaardig dat 'er satellietgegevens van de dagen na de crash worden onderzocht, maar dat de satellietgegevens van het moment van de crash niet beschikbaar zijn. Dit is zowel voor het onderzoek van de OVV als voor vervolging belangrijk.'

De CDA'er heeft nog veel vragen: 'Uit het rapport is verder niet duidelijk of het gaat om de volledige gegevens van activiteit in het luchtruim, of dat het alleen gaat om de niet-militaire aanwezigheid in het luchtruim. Ik heb een debat aangevraagd naar aanleiding van het bericht dat Maleisië en Australië van plan zouden zijn snel terug te keren naar de rampplek om bewijsmateriaal te verzamelen, terwijl Nederland dit niet doet. Het CDA heeft bovendien grote zorgen dat de wrakstukken nog niet veiliggesteld zijn ten behoeve van onderzoek, en wil daarover zo snel mogelijk opheldering.'

Volgens GroenLinks-leider Bram van Ojik is het onderzoek 'een noodzakelijke eerste stap.' Hij hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt over de toedracht van de ramp.

Pro-Russische rebellen: rapport belast Kiev
De pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne vinden dat het rapport de Oekraïense regering belast. Volgens hen staat de Oekraïense lezing over de ramp bol van de tegenstrijdigheden en worden die door het rapport bevestigd.

'Het is duidelijk dat het een provocatie is van het Oekraïense leger om Rusland en de milities in diskrediet te brengen', stelt rebellenleider Miroslav Roedenko tegen persbureau Interfax. Welke tegenstrijdigheden volgens hem zijn bevestigd, werd niet duidelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden