Opinie

'Voor mijn pasgeboren kind is Trump de president'

Zijn zoon wordt over twee weken geboren; in januari is Trump president. Remco de Ridder vindt het een geruststelling dat zijn zoon zich van de eerste vier jaar van zijn leven vermoedelijk weinig zal herinneren.

Acties tegen Trump. Beeld epa
Acties tegen Trump.Beeld epa

Eerst wilde ik wat grapjes maken bij wijze van coping mechanisme, zoals: 'Dus nu is het vier jaar lang Groundhog Day?' en 'Life imitates fart.' Maar dat ga ik niet doen, want daarvoor is wat er gebeurt te ernstig.

Donald Trump heeft aanstootgevende dingen gezegd die waarschijnlijk en hopelijk grotendeels niet zulen gebeuren. Hij zal echt niet morgen met kernbommen gaan strooien of van Detroit weer een bloeiende auto-industriestad maken. Die muur komt er ook niet en zodra hij de daad bij de pussy voegt, volgt impeachment. Sterker nog, de kans dat hij voor het verstrijken van zijn ambtstermijn een onherstelbare misstap begaat, is aanzienlijk.

Angst
Maar de reden dat ik de afgelopen dagen angst voel, is dat ik over twee weken vader word en er steeds meer van overtuigd raak dat we in een wereldwijde neerwaartse spiraal zitten. De weg naar eenheid en globalisering die na de oorlogen van de twintigste eeuw is ingezet heeft veel mensen goeds gebracht, maar nog meer mensen onmachtig gemaakt en gefrustreerd. De kloof tussen arm en rijk is vergroot. Die tussen hoog- en laagopgeleiden ook. Het feit dat wij in zulke termen denken, werkt polarisatie in de hand.

Men beweert nu dat de democratie faalt, maar is dit niet letterlijk wat democratie is? Het falen ligt hier in het jarenlange negeren van de onvrede van de 'disenfranchised', mensen die het gevoel hebben niet erkend te worden en aan de zijlijn van de samenleving te staan. De gemiddelde mens bestaat niet en toch worden we aan de hand van gemiddelden beoordeeld. Dit gebeurt al vanaf de geboorte, maar kent deingrijpendste toepassing op school. Als het al tijd is voor een revolutie, dan wel in het onder- wijs. Focus op talent, niet op uniformiteit.

Integer mens
Naast angst voel ik misselijkheid, en die heeft niets met politiek, onderwijs of economie te maken. Het is misselijkmakend dat een man die verachtelijke dingen zegt en zegt te gaan doen, president is. Zijn verkiezing is symptoom van een dieper liggend probleem, maar Trump heeft zich nooit gepresenteerd als een integer mens voor wie je ontzag hebt om zijn deugdelijkheid en leiderschap.

Mijn zoon wordt over twee weken geboren; in januari is Trump president. Het is een geruststelling dat hij zich van de eerste vier jaar van zijn leven vermoedelijk weinig zal herinneren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden