PlusReportage

Voor meneer Kaddour was sloopgarage Kempering thuis

Vooruitlopend op de sloop is de Bijlmergarage Kempering vrijdag ontruimd. Ook meneer Kaddour moest zijn huis verlaten.

Amellah Kaddour voor zijn geïmproviseerde woning in de parkeergarage aan de Karspeldreef in Amsterdam Zuidoost, een uur voor de ontruiming. Beeld Jean-Pierre Jans

De oude garage Kempering is vies, lelijk en vochtig, maar de afgelopen drie jaar was de betonnen gribus ook het thuis van meneer Kaddour. Amellah Kadour heet hij voluit, nu 70 jaar oud, van Algerijnse herkomst, lang geleden opgetild door de geschiedenis en neergekomen in Nederland waar hij nu al meer dan dertig jaar rondzwerft als staten- en dakloze.

Deze vrijdag wordt die zwerftocht hervat, na een onderbreking van drie jaar. Kempering gaat nu echt worden gesloopt, en de bewoners, een groep van enkele tientallen ongedocumenteerde Afrikaanse mannen die opereren onder de vlag van We Are Here en een paar eenpitters zoals meneer Kaddour, moeten nu dus echt vertrekken.

Hartpatiënt

Voor de ongedocumenteerden is een tijdelijk verblijf ingericht in Noord, waar zij ’s nachts kunnen slapen in de sporthal en de dagen kunnen doorbrengen in een activiteitencentrum. Meneer Kaddour wil niet mee. Hij is hartpatiënt en kan niet tegen de stress en de agressie die bij de opvang horen. Hij blijft liever op zichzelf, net als in Kempering.

In een hoek van de garage heeft meneer Kaddour van hekwerk en zeil een tweekamerappartement gebouwd. Het woord mag eigenlijk niet gebruikt worden in Kempering, maar het is een gezellige plek. Er staat een vuilnisbak voor de deur, het is er schoon en de bewoner heeft de boel versierd met schilderingen en op straat gevonden decoraties.

Oma Juliana

Op een plaat staat met grote letters gekalkt: ‘Vluchthuis oma Juliana’. Meneer Kaddour legt in gebroken Nederlands uit dat ook de voormalige koningin ooit heeft moeten vluchten voor de oorlog. Hij vertelt dat hij een Sefardische Jood is die in de jaren zestig na de onafhankelijkheid van Algerije een veilig heenkomen heeft moeten zoeken.

Zestig jaar later zit hij op een bankje voor de deur van Kempering, terwijl achter hem bouwvakkers met een mondkapje spullen vanuit de garage in een container gooien. Ook het huis van meneer Kaddour zal eraan moeten geloven, inclusief de meeste huisraad. Hij heeft bij zich wat in zijn fietstassen past, en op de bagagedrager van zijn fiets.

Hij wil het niet anders. In de afgelopen weken hebben verkenners van de gemeente gesprekken gevoerd met de bewoners van Kempering om een gemoedelijk vertrek mogelijk te maken. Ook meneer Kaddour heeft verschillende aanbiedingen gehad voor tijdelijke huisvesting, maar daar heeft hij geen gebruik van willen maken.

Een verlenging van het verblijf in de Bijlmergarage is ook geen optie. De sloop van Kempering hangt al jaren in de lucht, maar gaat deze maand toch echt van start. De werkzaamheden beginnen waarschijnlijk op 18 mei en zullen ongeveer twee maanden in beslag nemen. Alleen de zaal van de Afrikaanse kerk in de garage blijft gespaard.

Parijs

Wat gaat meneer Kaddour doen? Hij vertelt dat hij het liefste naar Parijs gaat. Daar heeft hij familie en vrienden wonen. Het probleem is dat de grens nu wegens de maatregelen tegen corona gesloten is. Hij hoopt op een brief van het stadsbestuur waarmee hij toch naar de Franse hoofdstad kan reizen. En, met ernstig gezicht: “Anders ga ik fietsen.”

De geur van urine en diesel

De parkeergarage gaat tegen de vlakte, maar de herinnering blijft. Na de sloop zal Kempering op initiatief van erfgoedcentrum Imagine IC op verschillende manieren blijven voortbestaan. De Dutch Graffiti Library heeft voor een boek inmiddels alle graffiti in de garage vastgelegd, waaronder muurschilderingen van straatkunstenaar Anopsy. Het Amsterdam Museum voegt waarschijnlijk een beschilderde zuil uit Kempering toe aan de collectie. Het Street Art Museum Amsterdam heeft een zogenoemde geheugencapsule gemaakt, waarbij de gebruiker virtueel en ongehinderd door de geur van urine en diesel door de parkeergarage kan wandelen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden