'Voor jongere onder 18 pas in 2014 geen alcohol en tabak meer'

Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt, wordt de minimumleeftijd voor alcohol niet al per 1 juli verhoogd. Hij adviseerde de Tweede Kamer donderdag om even te wachten en dan per 1 januari 2014 de minimumleeftijd van 18 jaar te hanteren voor alcohol èn tabak.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het kabinet wil volgend jaar de leeftijd voor de verkoop van sigaretten optrekken van 16 naar 18 jaar. Door de plannen op het gebied van roken en drinken bijeen te brengen, wordt de boodschap alleen maar duidelijker, denkt Van Rijn. Hij hecht aan goede voorlichting aan gemeenten, horeca en sportclubs, die in dit geval kan worden gecombineerd.

Om per 1 juli al de leeftijd voor alcohol te verhogen zoals ChristenUnie, SGP, PvdA en CDA voorstellen, vindt hij daarom aan de krappe kant. VVD-Kamerlid Arno Rutte ziet de aanpassing ook liever later ingaan, zodat er nog voldoende tijd is voor goede voorlichting.

Niet halsoverkop
Rutte: 'Feit is dat zo'n 300.000 jongeren nu wel degelijk alcohol gebruiken en die zullen daar niet van af zien als we op 1 juli de wet veranderen.' Hij vindt dat er niet halsoverkop een besluit moet worden genomen, zodat 'de barman met de ellende zit en de 17-jarige moet vertellen dat de minimumleeftijd voor alcohol omhoog is gegaan'.

De VVD'er is blij met het half jaar extra dat de optie van Van Rijn biedt. De PvdA kan 'uitstekend leven' met beide data, maar neigt naar het praktische voorstel van Van Rijn. Het CDA wil 'zo snel als mogelijk en verstandig is'. De ChristenUnie blijft ernaar streven om per 1 juli de hogere leeftijd voor alcohol in te laten gaan. 'Laat de wet in werking treden en begin met voorlichting. Dat zit elkaar niet in de weg.'

Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) vreest, net als het CDA, de koppeling van campagnes voor alcohol en tabak. 'Met 18 jaar mag dan ineens alles. Daar zien wij een gevaar in. Maak onderscheid tussen roken en drinken en laat de hogere leeftijd voor alcohol zo spoedig mogelijk ingaan.' Van Rijn: 'Of je dit koppelt of niet: in de campagne voor roken communiceren we altijd dat roken slecht is voor je gezondheid'.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) Beeld ANP
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden