PlusStraatbeeld

Voor je het weet wordt de stad een soort geschilderd Napels

Graffiti om mensen naar een vuilnisbak te leiden? Het klinkt een beetje omslachtig en vergezocht, en dat is het in feite ook.

Graffiti voor de vuilcontainers, hoek Nova Zemblastraat en SpaarndammerstraatBeeld Carly Wollaert

Wie in een stad woont, heeft het maar te doen met de negatieve aspecten daarvan. Van sommige hoop je met heel je hart dat ze tijdelijk zijn (Nutellawinkels, Nutellawinkels en Nutellawinkels), maar andere zullen altijd blijven. Onfortuinlijke straatopbrekingen, hinderlijke toeristen en vooral: afval.

Afval hoort bij een stad. Wat je als gemeente ook probeert: dat afval komt op de een of andere manier altijd náást een vuilnisbak terecht.

De verantwoordelijke ambtenaren moeten af en toe totaal gefrustreerd zijn, want het is niet dat ze het niet proberen: afvalbaksgewijs loopt ­Amsterdam vér voorop wat betreft goedbedoelde innovatie. Er zijn afvalbakken met sensoren en afvalbakken die werken op zonne-energie. De eerste Holle Bolle Gijs-achtige afvalbak moet nog in Amsterdam verrijzen, maar lang zal dat niet duren.

Onopvallend donkergroen
Maar ja: niet elke afvalbak kan innovatief zijn, gehuld in aandachttrekkende kleuren of leunend op gimmicks. Soms staan ze daar maar onopvallend donkergroen te zijn, in de hoop dat voorbijgangers zich ertoe willen verlagen hun ­bananenschillen of lege koffiebekers in hun open monden te deponeren. Je kunt de ­bevuilers echter ook aan de hand leiden, moet iemand ­gedacht hebben - zodoende is er tegenwoordig zoiets als afvalcontainerstreetart.

Op de hoek Nova Zemblastraat-Spaarndammerstraat is op de stoep rondom vuilcontainers graffiti aangebracht, om voorbijgangers op een positieve manier aan te sporen tot deugdelijk gedrag.

Het is, volgens het begeleidend schrijven, een 'proef met gedragsbeïnvloeding' van de gemeente: als we het moeten geloven de ­eerste van vele, dus er staat ons stadsbewoners nog heel wat te wachten. Verplichte wekelijkse hypnosesessies voor iedere vuil weggooiende Amsterdammer staat naar verluidt op de planning.

Beetje omslachtig
Graffiti om mensen naar een vuilnisbak te leiden klinkt een beetje omslachtig en vergezocht, en dat is het in feite ook. Op de voornoemde hoek is een afbeelding te zien van vuilniszakken omringd door groene struiken, Amsterdammertjes en iets dat eruitziet als een stel ginnegappende cartoonmuizen.

Afvalcontainerstreetart

Waar Nova Zemblastraat
***

Het is niet lelijk gedaan, maar heel mooi kun je het werk ook niet noemen: het lijkt namelijk enigszins tegenstrijdig om, in een poging zwervende vuilniszakken van de straat te krijgen, dan maar zwervende vuilniszakken op de straat te vérven.

Toch moet het in het trottoir vereeuwigen van rommel een trend worden: meer van dit soort graffiti is in de toekomst niet ondenkbaar. Stel dat een proef als deze blijkt te werken. Dan ligt straks voor elke vuilnisbak in Amsterdam een kunstwerk waarin vuil de hoofdrol speelt, en voor je het weet wordt de stad een soort geschilderd Napels zonder de hinderlijke geur van rottende etensresten.

Nee, dan toch liever die Holle Bolle Gijs-­constructie. En dan geduldig wachten op klachten over geluidsoverlast van buurtbewoners. Want wat je ook doet: goed is het tenslotte nooit.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden