De Campagne

'Voor je het weet, spuugt ze je onder met haar tachtig jaar'

Hoe trekken de politieke partijen de aandacht van de kiezer? Vandaag: Henk Spaan en Ina Brouwer, tegenpolen.

Hans van der Beek
Oud-CPN'er Ina Brouwer noemde het betoog van Henk Spaan 'gedreven en persoonlijk' - wat haar deed denken aan de stijl van de oude communisten. Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)
Oud-CPN'er Ina Brouwer noemde het betoog van Henk Spaan 'gedreven en persoonlijk' - wat haar deed denken aan de stijl van de oude communisten.Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)

Altijd mooi, een uitnodiging voor een bijeenkomst met als nadrukkelijke toevoeging: gratis lunch! Met uitroepteken dus. Het werkt wel.

Er zijn: krentenbollen, pistoletjes met kaas en komkommer, bolletjes met worst, en melk. Dat stond dan weer niet in het persbericht. 'Eenvoudige broodjes en alleen melk,' zegt de mevrouw van de broodjes tegen de groeiende rij in de Zuiderkerk. 'Help yourself, maar niet meer dan twee p.p.'

Maarten van Poelgeest
Het woord is aan Henk Spaan, lijstduwer van Red Amsterdam, de Hadjememaar van deze tijd - die partij is onzin natuurlijk, maar geeft de gemeenteraad wel kleur. Spaan spreekt namens zichzelf, benadrukt hij, en niet namens Red Amsterdam en al helemaal niet namens Saar Boerlage. Spaan is doodsbang voor Saar Boerlage: 'Voor je het weet staat ze met een spandoek voor je deur en spuugt ze je onder met haar tachtig jaar.'

Voor de jonge lezer: Saar Boerlage wist ooit hoogstpersoonlijk de kandidatuur van Amsterdam voor de Olympische Spelen te frustreren en Henk Spaan houdt van sport. Daarna heeft Spaan nog maar één thema. De - overigens niet verkiesbare - Maarten van Poelgeest. We mogen gerust zeggen: hij gaat los. Alles wat misgaat in deze stad komt door Maarten van Poelgeest. Wat vroeger misging komt door de Maarten van Poelgeesten van toen.

Tokkies
Neem Slotermeer. Dat rook vroeger naar vers gemaaid gras. Toen kwam een Maarten van Poelgeestachtige en die besloot één asociaal gezin te plaatsen tussen negen normale gezinnen. Dat asociale gezin zou dan vanzelf een net gezin worden. Alleen: precies het omgekeerde gebeurde. De andere negen werden asociaal.

Spaan: 'En zo werd de Burgemeester Van Leeuwenlaan de eerste no-goarea van Amsterdam en werden de Tokkies beroemd. Maarten van Poelgeest is dol op tokkies. Laatst betaalde hij nog vier ton aan de Hells Angels voor een pand dat niet van hen was.'

Koude Oorlog
Dan is het woord aan Ina Brouwer. Het contrast kon niet groter zijn. Het betoog van Spaan deed haar denken aan de oude communisten. 'Die hadden dezelfde stijl: gedreven en persoonlijk.' Voor de jonge lezer: Ina Brouwer was vroeger communist, maar wel een heel lieve. Met haar verdween de CPN uit de Tweede Kamer. Het was de Koude Oorlog, maar als ze Ina Brouwer meenamen, mocht de Rus bij ons thuis best binnenvallen.

Komende verkiezingen is Brouwer kandidaat voor Visie op Amsterdam, maar toen ze vroeg om deelname aan een lijsttrekkersdebat in De Balie, kreeg ze niet eens een mailtje terug. 'Maar dan hebben ze aan mij een kwaaie!' En dat zegt ze dan met die vriendelijke, zingende stem.

Verjongt
Voor haar visie heeft Brouwer een heuse powerpoint meegenomen. We schrijven mee, puntsgewijs: Amsterdam heeft 178 nationaliteiten. Dat zijn er meer dan New York en Londen. Amsterdam wordt steeds diverser. Amsterdam wordt ook steeds jonger.

Brouwer: 'Dat laatste is dankzij migratie, dus dat is de hele goede kant ervan.' En geen enkele nationaliteit overheerst, dat is zo mooi aan Amsterdam. 'Natuurlijk zijn er problemen, maar ik wil niet spreken van een tweedeling. Geen tweedeling maar een meerdeling.' Er zit werkelijk geen kwaad in Ina Brouwer. De Balie hoeft zich nergens zorgen over te maken. 'De stad verjongt dankzij de migratie, dat is de hele goede kant ervan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden