Schuim

Voor Jane Austen ben ik geboren in een verkeerd lichaam

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Memorial Service voor Jane Austen.

Monique Christiaan, oprichter van de Jane Austen Society: "We organiseren ook dansavonden. Doe je een keer mee?" Met Christiaan Blokker, 'gewoon een hobby'. Beeld Schuim

Voor Jane Austen ben ik geboren in een verkeerd lichaam. Maar ik gun iedereen het allerbeste, ook vrouwen die Jane Austen lezen.

Misschien moet ik dat laatste niet overdrijven.

Austen stierf precies tweehonderd jaar geleden en daarom is er een kerkdienst. Met de hartelijke uitnodiging om in regency-kleding te komen.

Leven en laten leven, ik blijf het zeggen, regelmatig tegen de klippen op.

De Engelse kerk opent om 19.00 uur, en een halfuurtje eerder voor wie
zich nog moet omkleden. Je bent toch benieuwd.

Dus om kwart voor zeven loop ik het Begijnhof op, tussen een plukje Japanners en twee mannen met een selfiestick. Verderop, voor een prachtige bloementuin, laten twee vrouwen zich fotograferen, zowaar gekleed in een lang, wit gewaad. Eentje heeft ook nog een paraplu.

De mannen met de selfiestick zien het ook: "No no, I think they got married. That is allowed here."

Ik ga naar de twee gelukkigen voor een foto, maar dan worden we weggejaagd door een kordate bewoonster. "Dit is privéterrein. Het is al 17.00 uur geweest."

De dames in wit zeggen dat ze de kerk hebben afgehuurd. Zonder veel succes: "Dat is de kerk. Dit is de tuin. Die is privé. Er zijn er al 2000 geweest vandaag. Genoeg is genoeg."

De dames opperen nog dat ze alleen even een foto maken. "Dat maakt ook geluid," zegt de bewoonster, de Theo Hiddema van het Begijnhof, en weg is ze, anderen wegjagen.

Snel neem ik foto's van enkele andere Jane Austens, nog zenuwachtig om me heen kijkend ook.

Het eerbetoon begint met een orgel en hymne 160. Ik tel dik veertig bezoekers, waarvan toch wel de helft verkleed. En een handvol mannen. Ik heb daar geen oordeel over, je kunt niet bij die mensen in de slaapkamer kijken.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Ik luister naar tributen en passages uit haar werk, een brief van haar zus en een preek. En dan zijn er nog de hymnes, pianostukken, ook met zang. Als party komt het niet echt los, maar het kan heel goed wel werken voor iemand met een rieten hoedje of een lint in het haar.

Voor Schuim heb ik gestaan tussen mannen in leer en blote bipsen, met naast hen een meneer met leren hondenkap, op handen en knieën, aangelijnd. Vandaag ben ik beland bij het andere eind van het spectrum, helemaal aan het uiterste puntje daarvan.

Allemaal in deze prachtige stad.

Na afloop is er thee en koffie en cake. Het bleef nog lang roezemoezen in de Engelse kerk.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Memorial Service Jane Austen
Waar The English Church, Begijnhof
Wie Monique Christiaan, Lance Stone, Paul Franssen, Helen Koning
Wanneer Wanneer dinsdag 18 juli, van 18.30 tot 22.00 uur

Drank en spijs *
Sfeer **
Hans maakt dingen mee

Reverand Lance Stone van de Engelse kerk: 'Zo moet het er vroeger hebben uitgezien op een zondagmorgen.' Met Paul Franssen, universitair docent Engelse letterkunde. Beeld Schuim
Costumière Jeanette Heller, docent Alex Ritsema en vertaler Mieke van den Berg. Engels natuurlijk? 'Duits.' Beeld Schuim
Judi Haynes-Smart las een prayer en een brief voor. Naast haar: 'Is het erg als ik incognito blijf?' Alle begrip. Beeld Schuim
'Liefhebbers' Wilma Wijntjes en Dolinda Heideveld, snel op de foto. Beeld Schuim
Consultant Rodney Wekker en Alex Surkov, zijn couchsurfer uit Rusland, wanen zich op een lhbt-huwelijk. Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden