Voor het eerst speciale kerkdienst voor gelovige transgenders

Zondag om 12.00 uur is in de Keizersgrachtkerk de eerste Trans Pride Kerkdienst. Lhbt-predikant Wielie Elhorst (48) vertelt.

André Nientied
null Beeld Rapael/Getty Images
Beeld Rapael/Getty Images

'In deze dienst worden de stemmen van gelovige transgenders voor het eerst uitdrukkelijk gehoord', belooft u. Hoe klinken transgenderstemmen eigenlijk?
"Goed! We proberen in de dienst ruimte te maken voor wat transgenders meemaken, en voor welke vragen je als transgender wordt gesteld wanneer je ontdekt dat je niet in het goede lichaam zit, zeker wanneer je gelovig bent."

Op het programma staan onder meer cabaretière en transgendervrouw Merel Moistra en acteur Gerben ­Eilander. Is het meer een voorstelling dan een eredienst?
"We zoeken in de kerkdienst naar verschillende manieren om de thematiek uit te drukken, door een lied, een overdenking, maar ook door expressieve momenten. De overdenking wordt verzorgd door een transvrouw, Jolanda Molenaar, en daarnaast deelt een genderqueer het ­verhaal van haar persoonlijke worsteling."

Centraal in deze dienst staat het Bijbelverhaal van Jakob. Wat houdt dit verhaal in?
"Het gaat over de lichamelijke worsteling van Jakob met een engel op de grens van een nieuw leven. Jakob krijgt een andere naam, Israël. Transgenders herkennen in die worsteling het ongemak met hun lichaam."

Maar er staan in diezelfde Bijbel toch ook veel anti-homoteksten?
"De kern van de Trans Pride Kerkdienst is het zoeken naar verbinding met behulp van de verhalen die de Bijbel ons aanreikt. De Bijbel is als boek een werk in uitvoering, elke generatie verhoudt zich anders tot de verhalen. En er is veel wat schuurt in de Bijbel, maar er zijn ook verhalen die mensen hoop en troost bieden."

Is deze dienst ook niet een beetje preken voor eigen ­parochie?
"Het is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die hun verhaal willen delen voor het aangezicht van God. Dat is voor eigen parochie, maar we voeren de discussie over de thematiek ook elders, bijvoorbeeld door middel van een brochure die we na de dienst uitreiken."

Hoe gaat u de aanwezigen aanspreken? Genderneutraal, zoals de NS nu ook doet?
"We sluiten zeker aan bij de discussie die nu wordt gevoerd door de beslissingen van de gemeente Amsterdam en de NS, maar ik ga nog niet verklappen hoe wij de aanwezigen gaan aanspreken!"

Volg alles rond de Pride Amsterdam in ons liveblog op parool.nl/pride.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden