Fashionweek

Voor het eerst op Fashionweek met een leren jokerjas

De Amsterdam Fashionweek duurt tot en met zondag. Dagelijks kiest een ontwerper, die vandaag showt, in Het Parool zijn of haar favoriet uit de nieuwe collectie. Vandaag: Artiitude.

Maxime Smit
Marissa Moll met een jas met The Joker van haar label Artiitude Beeld Marijke Stroucken
Marissa Moll met een jas met The Joker van haar label ArtiitudeBeeld Marijke Stroucken

Marissa Moll (28) besloot acht maanden geleden dat ze iets miste. Ze deed hbo communicatiemanagement, had een modeopleiding gedaan, maar ze zocht naar meer.

Daarop pakte ze haar oude hobby - tekenen - op en beschilderde een leren jas van zichzelf. Ze zette die op Instagram en binnen no time kwamen van her en der aanvragen binnen om ook voor anderen jasjes te beschilderen - tot uit Dubai aan toe. Label Artiitude was geboren.

Vandaag staat Artiitude voor het eerst op de Amsterdam Fashionweek. "Ik heb me in een gekke bui aangemeld," zegt Moll. "En toen werd ik gekozen." Om mee te mogen doen moest ze wel nog een slag in haar collectie maken, vertelt ze. "Ik maak op zich jasjes die al iets aparter zijn dan normaal, maar voor op de catwalk moest ik wel die stap van commercieel naar arty maken: een collectie die niet direct draagbaar is."

Airbrush
Moll schakelde de hulp in van de Amsterdamse ontwerper Livingstone Rijff, die normaliter motoren en auto's airbrusht. Hij schilderde onder andere een portret van Kim Kardashian op een van de jassen. "Ik probeer altijd dingen die nu spelen of popart bij mijn ontwerpen te betrekken," zegt Moll.

"Op de jas zie je bijvoorbeeld allemaal diamantjes; Kim Kardashian trekt daarbij een geschokt gezicht en er staat 'O my God' bij." (Kim Kardashian werd in oktober van haar juwelen beroofd in Parijs, red.)

Molls favoriete stuk is echter een jas met op de achterkant een portret van The Joker. Op het leer van de voorkant staat: Ha, ha, ha,. De mouwen hebben de voor Artiitude kenmerkende opgeschilderde vlammen. "Daarom heb ik deze gekozen," zegt Moll. "Die vlammen komen vaak bij mij terug."

Street chic
Moll heeft de kledingstukken niet zelf in elkaar gezet, omdat ze daar op de termijn die ze had geen tijd voor heeft gehad ('Maar ik kan het wel zelf'). Ze heeft zich nu onder andere laten sponsoren door het merk Gipsy, dat de leren jassen aanlevert die Moll vervolgens bewerkt.

Voor de show heeft ze verschillende BN'ers gestrikt: onder wie stylist Fred van Leer (die de Jokerjas zal dragen) en Toprak Yalciner (uit GTST). De stijl omschrijft ze als street chic.

Moll is benieuwd wat de Fashionweek haar zal brengen. In ieder geval merkt ze dat haar jassen in prijs beginnen te stijgen. In eerste instantie kon ze iemands jas voor 250 euro bewerken, maar ze krijgt inmiddels zoveel aanvragen dat ze er minder in behandeling kan nemen. "Er gaan veel uren in het beschilderen zitten. En ik ben nog kort geleden begonnen natuurlijk."

Zelf naar de Amsterdam Fashionweek? Hier kun je heen zonder uitnodiging.

Lees ook: Das Leben am Haverkamp opent Fashionweek met vier collecties

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden