Voor het eerst: meeste Nederlanders niet religieus

Voor het eerst is meer dan de helft van de Nederlanders niet gelovig. Vooral onder katholieken en hervormden gaat de uitstroom razendsnel.

De Westerkerk in Amsterdam.Beeld anp

In 2012 was nog iets meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders religieus. Nu is dat nog maar 49 procent, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat vandaag is verschenen.

In Amsterdam zet de secularisatie veel harder door. Bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) becijferde vorig jaar dat slechts 34 procent van de Amsterdammers zich nog gelovig noemt.

Landelijk daalde vooral het aantal katholieken en hervormden flink. Katholieken waren in 2017 nog wel de grootste groep gelovigen met 24 procent, gevolgd door protestanten met 15 procent. Het aantal moslims steeg met bijna een half procentpunt naar 5 procent.

De resterende 5 procent gelovigen is aanhanger van kleinere religieuze stromingen.

Niet allemaal naar de kerk
Het aantal gelovigen dat daadwerkelijk een kerkdienst of gebed bezoekt, loopt ook terug. Slechts 16 procent van de bevolking gaat nog minstens één keer per maand naar de kerk. Een zeer kleine minderheid (3 procent) gaat elke week.

Opvallend is het grote verschil in kerkelijke beleving tussen de verschillende godsdiensten. De grootste groep gelovigen, de katholieken, gaat het minst vaak naar de kerk. Slechts 14 procent van de katholieken komt er weleens. Bij hervormden is dat ruim twee keer zo veel. Van de moslims in gaat bijna de helft naar de moskee.

De daling van het aantal gelovigen zal zich nog wel even voortzetten, voorspelt socioloog Tanja Traag van het CBS. Vooral onder ouderen is het geloof nog sterk: de helft van de 75-plussers gaat geregeld naar de kerk.

Islam grootste in de stad
Traag: "Die grote groep ouderen zal de komende decennia komen te overlijden. En dan zou de ondergrens in zicht kunnen komen. In bijna alle andere leeftijdsgroepen zien we dat zeker 40 procent van de Nederlanders nog steeds gelooft. Alleen bij jongeren tussen 18 en 25 jaar is dat lager."

In Amsterdam is de enige godsdienst die blijft groeien de islam: van
1 procent in 1971 naar 14 procent in 2016. Daarmee is de islam ook de grootste godsdienst in de stad, op afstand gevolgd door de rooms-katholieken, protestanten en andere christenen. Boeddhisten, hindoeïsten en joden zijn goed voor ieder 1 procent.

Verder noemt 19 procent van de Amsterdammers zich atheïst, 23 procent is agnost, 12 procent gelooft 'met twijfels', 7 procent is 'deeltijdgelovige' en 19 procent gelooft in een hogere macht (ook wel 'ietsist').

Onder Turkse en Marokkaanse Amsterdammers leeft religie het meest. Meer dan 90 procent is gelovig. Voor jongeren tussen 18 en 29 jaar geldt dat nog sterker dan voor de ouderen. ­Surinaamse Amsterdammers zijn ook in meerderheid religieus: 63 procent van de jongeren is gelovig. Onder ouderen is dat 53 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden