Plus

Voor het Amsterdamse intochtcomité is Piet geen issue meer

Alles draait om het kind, zegt voorzitter Adriaan Krans van het comité dat de intocht van Sinterklaas organiseert. 'Als er een kind last van heeft, is het klaar.'

Beeld ANP

Het is klaar ook, dacht Adriaan Krans (47) van het Amsterdamse intochtcomité in oktober, na een overleg op uitnodiging van minister Lodewijk Asscher met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

"We hadden daar met z'n allen voor vier uitgangspunten getekend. We nemen afstand van alle polarisatie rond de kwestie, we roepen op tot een kalme dialoog, het belang van het kind staat centraal en we streven naar een feest voor alle kinderen. Daar was iedereen het over eens. Natuurlijk. Hoe kun je daar ook tegen zijn?"

Voor alle kinderen
Terug in de hoofdstad hakte Krans samen met zijn bestuur de knoop door: alleen nog maar Schoorsteenpieten tijdens de intocht. Een jaar eerder dan de afspraak was die het comité in 2014 maakte met burgemeester Eberhard van der Laan over de geleidelijke verdwijning van Zwarte Piet.

"Als je hebt uitgesproken dat het een feest voor alle kinderen moet zijn, en je weet dat in Amsterdam de helft van alle kinderen een niet-westerse achtergrond heeft en je weet ook dat een deel van die kinderen er last van heeft, dan is het inderdaad klaar."

Het intochtcomité kon die laatste stap zetten in de wetenschap dat de zichtbare opmars van de Schoorsteenpiet de afgelopen jaren weinig problemen had veroorzaakt.

"De mensen langs de route waren er niet mee bezig," zegt Krans. "Het is een geweldig feest en de kinderen zijn blij. Natuurlijk zijn er mensen die moeite hebben met de verandering, ook binnen de organisatie. Een van onze commandanten vindt het echt heel moeilijk, maar hij doet het toch, met het oog op de kinderen. Daar heb ik ontzettend veel respect voor."

Gekwetst
Inmiddels hebben andere steden het voorbeeld van Amsterdam gevolgd, evenals de commerciële zender RTL. Dat gebeurt tegen de wens van een meerderheid van de bevolking, zoals een recente peiling uitwees. Dat laatste zegt Krans niet zoveel.

"Ik vergelijk het maar met een klas van dertig kinderen van wie er een wordt gepest. Zeg je dan tegen dat ene kind: je bent maar in je eentje, je mag je niet gekwetst voelen? Nee, je gaat in gesprek met de andere 29 kinderen over hoe je de situatie voor iedereen kunt verbeteren."

Krans, in het dagelijks leven werkzaam als verandermanager, verwacht dat uiteindelijk het hele land de Schoorsteenpiet zal omarmen.

"Verandering gaat langzaam. Wij hebben het ook geleidelijk gedaan. De eerste jaren waren spannend, en zwaar voor de organisatie. Het kantelmoment voor ons was de introductie van de nieuwe Piet tijdens de intocht van 2014. Na afloop was iedereen laaiend enthousiast. Ook mensen binnen de organisatie zeiden: we hebben in geen jaren zo'n leuke intocht gehad. Het zorgde voor heel veel nieuwe energie."

Grotemensendiscussie
Twee jaar later is Zwarte Piet voor het intocht­comité geen issue meer, stelt Krans tevreden vast. "We zijn ook wel een beetje klaar met de discussie die toch vooral een grotemensendiscussie is. Het gaat ons om het kind. Het kind moet leidend zijn voor het hele feest."

Dat feest is meer dan de intocht. Net als vorig jaar organiseert het comité tientallen activiteiten tussen de intocht van de goedheiligman en zijn uittocht op 6 december, met speciale aandacht voor kinderen die in moeilijke omstandigheden moeten opgroeien.

Het ideaal is dat Amsterdam drie weken lang in het teken van de sint komt te staan.

Verbinding in de stad
"Ons motto is: verbinding in de stad. Sinterklaas gaat op bezoek bij zieke kinderen, bij kinderen die dakloos zijn en we organiseren feestelijke activiteiten voor kinderen die in armoede leven. Daarnaast zijn er allerlei publieksactiviteiten. Dit jaar kunnen kinderen voor het eerst op audiëntie bij Sinterklaas in museum Het Grachtenhuis en een kijkje nemen bij Amerigo in het koetshuis van Museum Van Loon."

Dat kan dankzij de financiële steun van de ambassadeurs van Sinterklaas, een gezelschap dat vorig jaar in het leven is geroepen en inmiddels een dertigtal leden kent.

"De sponsoren hebben het de afgelopen jaren een beetje laten afweten als gevolg van het gedoe. Met de hulp van onze ambassadeurs kunnen we er toch een mooi feest van maken. We keren daarmee terug naar de oorsprong van de intocht. Die werd in de jaren dertig op touw gezet door een groep notabelen in de stad om kinderen een feestje te geven in de crisis. Dat blijft een mooie gedachte."

Lees hier alles over de intocht van Sinterklaas in Amsterdam

De sint in AmsterdamBeeld Laura Van Der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden