Voor handgranaat opgepakte jongen (17) is bekende van politie

De 17-jarige jongen die dinsdag is gearresteerd omdat hij een handgranaat op de deurmat zou hebben gelegd van café In The City bij het Leidseplein, is Hassan el R..

Maarten van Dun en Paul Vugts
Politie bij In The City Beeld ANP
Politie bij In The CityBeeld ANP

Hij gaat om met een beruchte groep uit de Diamantbuurt.

Op straat gaat het gerucht dat El R. de granaat precies een jaar geleden op klaarlichte dag neerlegde op de deurmat van het café, omdat leden van de groep, onder wie enkele criminelen, eerder door de portier waren geweigerd.

De Explosieven Opruimingsdienst maakte de granaat onschadelijk, de burgemeester sloot het café tijdelijk. El R. werd dinsdag door een arrestatieteam aangehouden in De Pijp.

Bewakingsbeelden
Hassan el R. is in het verleden geregeld met de politie in aanraking geweest. Hij is de zoon van een Egyptische vader en een Marokkaanse moeder en woont vlakbij de plek waar op 17 januari de crimineel Anass el Ajjoudi (29), alias Boeloeloe, is geliquideerd. In datzelfde buurtje wonen enkele criminelen uit 'de Van Wougroep'.

Volgens ingewijden kwam El R. in beeld bij het onderzoeksteam nadat een getuige op televisie de bewakingsbeelden zag van het incident.

Die getuige herkende een man die zich bij een eerder incident elders in de stad zou hebben misdragen.

Gerichte acties
Doordat de getuige destijds het nummerbord van een brommer had opgeschreven, kwam de politie bij El R. uit. Hij bleek de eigenaar van de brommer. Mogelijk is ook een dna-spoor gevonden.

De advocaat van El R., Willem van Vliet, wil desgevraagd niet reageren.

De politie onderzoekt nog of dezelfde dadergroep betrokken is bij het aan de deur plakken van een handgranaat bij club Abe in de Amstelstraat in augustus, waarna ook die nachtclub tijdelijk werd gesloten. De daders daarvan hebben overigens andere signalementen.

In beide gevallen gaat het volgens de politie om heel gerichte acties, waarschijnlijk om de uitbaters van de horecazaken te intimideren en om de gemeente te bewegen de zaken te sluiten - wat de eigenaars kapitalen kost. De horecazaken zijn overigens van verschillende eigenaren.

Onlangs zijn weer twee explosieven bij ondernemingen geplaatst. Op 19 januari is bij club Suzy Wong in de Korte Leidsedwarsstraat een granaat gevonden en vorige week werd een granaat vastgemaakt aan de klink van de deur van een waterpijpshop in de Jan Evertsenstraat in Nieuw-West. Ook die zaken zijn in opdracht van de burgemeester gesloten.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden