Plus

Voor Etou's B. van Satudarah is vechten een manier van leven

Amsterdammer Etou's B., één van de leiders van de omstreden motorclub Satudarah, is voortvluchtig na weer een wilde vechtpartij in een nachtclub. Wat heeft hij op zijn kerfstok en wat drijft hem?

Paul Vugts en Maarten van Dun
De kenmerkende uitmonstering van de motorclub waarvan B. een van de leiders is Beeld ANP
De kenmerkende uitmonstering van de motorclub waarvan B. een van de leiders isBeeld ANP

Etou's B. (42) neemt de ravage op in de nachtclub. Gebroken glazen, ineengezakte mannen, angstig personeel en omgevallen barkrukken. Zo gaat het volgens justitie zeker twee keer in drie maanden.

B. ziet de chaos in september in café Playa Nasty aan het Thorbeckeplein. Op de avond van Eerste Kerstdag in de Bells Club in Amstelveen is het beeld hetzelfde. Beide keren heeft er een groep mannen gelieerd aan de motorclub Satudarah huisgehouden, volgens politie en justitie onder aanvoering van B..

Als één van de landelijke leiders van Satudarah bepaalt hij doorgaans wat er gebeurt. Tijdens de vechtpartij in Bells Club in Amstelveen is een man zo zwaar mishandeld dat die pas uren later wakker werd in het ziekenhuis. De vriend van het slachtoffer kreeg ook harde klappen, een aantal met een longdrinkglas.

Het incident in de Bells Club is het zoveelste waarmee B. het nieuws haalt. Op zijn dringend verzoek is zijn achternaam in dit artikel afgekort.

De verdachte heeft de aanklacht voor poging tot doodslag en openlijke geweldpleging niet afgewacht en is naar het buitenland vertrokken. Toch zal hij zich volgens zijn advocaat binnenkort bij de politie melden.

Onsterfelijk
De in 1974 geboren Etou's B. groeit op rond de Van Woustraat en de Rijnstraat, in een gezin met een alleenstaande Nederlandse moeder.

Zijn Molukse vader is niet in beeld. Hij heeft een hechte band met zijn jongere broertje Boneka. De jongens zijn nogal heetgebakerd en laten zich door anderen weinig zeggen.

Ze vormen eind jaren tachtig, begin jaren negentig een vriendengroep met jongens uit Amsterdam-Zuid en Oost. Spil in de groep is de geslepen Gwenette Martha - hij zal later een grote naam worden in de onderwereld, tot hij in mei 2014 wordt geliquideerd.

Straatvetes
Ook andere leden van de groep dringen door tot de top van de Amsterdamse misdaad. Meerdere leden van B.'s vriendengroep van weleer zijn inmiddels doodgeschoten, maar in hun jonge jaren wanen de mannen zich onsterfelijk.

Ze vechten op straat vetes uit met Marokkanen uit Amsterdam-West. Daarbij gelden de broers B. als jongens die het gevecht niet schuwen, zeggen betrokkenen: Etou's wordt wel de 'stormram van Gwenette' genoemd. Van zijn lenigheid moet hij het niet hebben, in tegenstelling tot de geoefende kickboksers van de groep.

Etou's B. in het Amsterdamse uitgaansleven, enkele jaren geleden Beeld Instagram
Etou's B. in het Amsterdamse uitgaansleven, enkele jaren geledenBeeld Instagram

Aan geld en status op straat hebben de tieners geen gebrek. Ze beroven geldlopers, ook met grof geweld. Ze slagen erin sleutels te bemachtigen van stortingskluizen in Albert Heijn. Het wordt een vaste truc.

Later volgen gewapende overvallen en serieuze drugshandel. Toch blijven ze meer georganiseerde misdaad afwisselen met dom (uitgaans)geweld.

In 2004 raakt de dan 30-jarige Etou's B. met onder anderen Gwenette Martha en de beruchte Engelse crimineel Daniel Sowerby in Groningen verwikkeld in een kwestie die de gemoederen nog jaren zal bezighouden. Het groepje belt aan bij de oud-onderwijzer Gerard Meesters. Die krijgt te horen dat zijn zus, met wie hij al jaren geen contact heeft, drugs heeft gestolen van een groep Engelsen.

Acht kogels
Martha drukt hem een papiertje met een telefoonnummer in handen: Meesters kan maar beter vertellen waar zijn zus is, anders komen de mannen terug, 'en niet om te praten'. Vier dagen later keert Sowerby inderdaad terug, zonder de Amsterdammers.

Hij schiet de onschuldige Meesters met acht kogels dood in zijn deuropening. Martha zal later zeggen dat zijn vrienden en hij zeer waren geschrokken toen ze hoorden wat op hun dreigement was gevolgd. Hem was slechts gevraagd met 'wat jongens' mee te gaan naar Groningen 'om wat geld te verdienen'. Sowerby krijgt voor de moord levenslang, B. moet vier maanden de cel in voor het mede bedreigen van Meesters.

Liquidaties
In die periode ontwikkelt Etou's' broer Boneka zich tot een gevreesde crimineel. Zijn kenmerkende opvliegendheid brengt hem in tal van conflicten. Tijdens een wilde vechtpartij in een garage in de Reguliersdwarsstraat tussen twee groepen zware criminelen schiet Boneka in 2005 een man dood. Omdat dit gebeurde terwijl hij zich in het gevecht verdedigde, viel zijn straf bescheiden uit: 5 jaar cel.

Terwijl Etou's door betrokkenen wordt omschreven als gewiekst, geniet Boneka de bedenkelijke reputatie van een geweldsman, aan wie in het milieu meerdere liquidaties worden toegeschreven.

Hij is weer op vrije voeten als hij in februari 2009, op 30-jarige leeftijd, met een andere crimineel wordt doodgeschoten bij een pannenkoekenhuis langs de A9 bij Leiderdorp. Etou's doet nog jaren pogingen te achterhalen wie zijn broer heeft vermoord - en waarom; voor zover bekend zonder resultaat.

Harde kern
Ondertussen richt hij de Amsterdamse afdeling op van de omstreden motorclub Satudarah, samen met een man die ook in de harde kern van Ajax een zekere positie heeft. Door zijn Molukse wortels én zijn reputatie stijgt B. snel in rang. Het Amsterdamse chapter houdt de clubavonden in een café in de Rijnstraat, waar hij als jongen al over de vloer kwam. Nu is zijn vriendin op papier de eigenaar.

De gemeente sluit de bar echter, omdat ze vermoedt dat de zaak draait op misdaadopbrengsten van B., en omdat zijn vriendin niet meewerkt aan een onderzoek. B.'s ster rijst binnen Satudarah nog verder als hij in 2009 aan een kennelijke liquidatiepoging ontkomt (zie kader).

Hij promoveert in 2016 van 'president' van de Amsterdamse afdeling tot 'national': lid van de landelijke top van de motorclub. Zijn inmiddels gezette gestalte verschijnt geregeld in clubkleuren in het Amsterdamse uitgaansleven, vooral rond het Rembrandtplein. Meestal komt hij vergezeld van een aantal potige clubleden.

Justitie vervolgt hem nu voor twee gevechten in Amsterdam en Amstelveen. Een van de incidenten leverde hem ook een gebiedsverbod op voor het Rembrandtplein, dat vanwege de vechtpartij in de Bells Club is verlengd.

Bijna-liquidatie

B.'s kinderen zien in de vooravond van 9 november 2011 bij hun woning in Amstelveen een snelle Audi A3 met twee mannen erin. Als zijn vriendin ze nog steeds ziet bij het uitlaten van de honden, na middernacht, waarschuwt ze B.

De Audi rijdt net weg als hij thuiskomt. In zijn gepantserde BMW zet B. de achtervolging in, waarbij snelheden worden gehaald van meer dan 200 kilometer per uur. De auto van zijn waarschijnlijke belagers, met daarin vuurwapens, bivakmutsen en helmen, vliegt bij Zwanenburg uit de bocht; de inzittenden worden gepakt.

Eén van de mannen in de Audi, York M., had twee maanden eerder een granaat afgeschoten op de Amsterdamse rechtbank. Justitie ziet een liquidatiepoging maar zowel de rechtbank als het gerechtshof spreekt York M. en zijn vriend uiteindelijk vrij, omdat onduidelijk is welk specifiek misdrijf zij wilden plegen.

Daarmee blijft onvoldoende bewijs over voor de theorie van de recherche dat de aanslag op B. was gepland door een groep Amsterdamse criminelen onder wie Danny K., ex-topvechter Dick Vrij en Lucas Boom. Het motief zou kunnen zijn dat Danny K. vreesde dat B. hem verantwoordelijk hield voor de moord op zijn broertje Boneka. Inmiddels zou die kou overigens uit de lucht zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden