Voor elke vrije middenhuur-woning 6 serieuze huurders

Voor huurwoningen met huren tussen de 750 en 1000 euro melden zich gemiddeld zes serieuze belangstellenden. Bijna de helft van hen bestaat uit huurders van sociale huurwoningen.

Het project B'mine, waar de huren van middeldure vrije sectorwoningen snel kunnen stijgen. Beeld anp
Het project B'mine, waar de huren van middeldure vrije sectorwoningen snel kunnen stijgen.Beeld anp

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van het Platform Amsterdam Middenhuur (PAM), een samenwerking tussen ontwikkelaars en vijf Amsterdamse woningcorporaties. De cijfers komen van Wonam, een ontwikkelaar en belegger die in Amsterdam vrijwel alleen middenhuur-woningen bouwt en verhuurt.

De directeuren Robert Kohsiek (Wonam), en Bert Halm (Eigen Haard) presenteren donderdag de uitkomsten van het onderzoek op een seminar over middenhuur op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. Middenhuur is een belangrijk onderwerp in de stad, omdat verhuurders de huur van vrije sectorwoningen in de stroom van de overspannen woningmarkt snel verhogen.

Erg 'hot'
"Amsterdam is erg hot," zegt Halm. "In elk segment van de woningmarkt is meer vraag dan aanbod. Zowel bij de sociale huur als bij betaalbare koopwoningen is er altijd vijf keer meer vraag dan er aanbod is. Het blijkt nu dat dit zeker ook geldt voor betaalbare huurwoningen in de vrije sector."

Uit de inschrijvingen bij Wonam op middenhuurwoningen blijkt dat meer dan de helft een inkomen heeft van één tot twee keer modaal. Twintig procent van de inschrijvers betreft gezinnen, huishoudens met minimaal één kind. Driekwart van de inschrijvers woont al in de regio Amsterdam en streeft naar woningverbetering.

Volgens Halm is het verrassend dat het lukt 45 procent van de middenhuur-woningen te verhuren aan scheefwoners in sociale huurwoningen. "Dat zijn twee vliegen in één klap," Aldus Halm. "We helpen iemand aan een betaalbaar huis en er komt tegelijkertijd een sociale huurwoning vrij, die opnieuw verhuurd kan worden."

Koploper
Eigen Haard noemt zichzelf binnen de woningcorporaties 'koploper' als het gaat om scheefwoners te verleiden om van een sociale huurwoningen naar een middenhuurwoning te verhuizen. Het afgelopen jaar heeft Eigen Haard bij de verhuur van vrije sectorwoningen al voorrang gegeven aan huurders die een sociale huurwoning konden achter laten. Het cijfer van 45 procent komt uit onderzoek van Eigen Haard.

Halm: "Het streven is dat de helft van de middenhuurders bestaat uit doorstromers uit de sociale sector. Aanvankelijk dachten velen dat dit niet zou lukken. Maar we zitten op dit moment erg dicht tegen dat streefcijfer."

Met de gemeente heeft PAM vorige maand afspraken gemaakt om tot 2025 tienduizend extra middenhuurwoningen te bouwen, waarbij zij korting op de grond krijgen en 25 jaar lang tegen lage huurstijgingen (rond de inflatie) te verhuren.

Volgens Kohsiek en Halm gaat het om een enorme belangstelling, die blijft groeien. Het aantal huishoudens groeit van 428.000 tot 487.000 in 2025, waarbij een kwart een middeninkomen van een tot twee keer modaal heeft. Die groep wil huren. Hun inkomen is te laag voor het duurdere deel van de vrije sector of een koopwoning,

Volgens de gemeente (Onderzoek, Informatie en Statistiek) neemt de voorraad middenwoningen toe van 23.000 tot 55.000 in 2025. Dit is nog niet de helft van de groei van het aantal huishoudens dat in dit segment in Amsterdam zou willen huren.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden