Voor elk dode door defecte auto General Motors ligt 1 miljoen dollar klaar

Autofabrikant General Motors (GM) betaalt minstens 1 miljoen dollar aan de nabestaanden van elk slachtoffer dat is omgekomen door ongelukken die te wijten zijn aan een technisch mankement aan zijn auto's. Claims kunnen vanaf 1 augustus worden ingediend, zo liet het concern gisteren weten.

Redactie
Familieleden van Amador Cortinas, die om het leven kwam toen zijn auto dienst weigerde, door een fout van General Motors Beeld getty
Familieleden van Amador Cortinas, die om het leven kwam toen zijn auto dienst weigerde, door een fout van General MotorsBeeld getty

GM had in april jurist Kenneth Feinberg ingeschakeld om te helpen bepalen hoe het autoconcern de slachtoffers van ongevallen en nabestaanden tegemoet kan komen. Hij schetste gisteren de hoofdlijnen van een compensatieregeling. Daarbij is bij een ongeluk met dodelijke afloop 1 miljoen dollar de ondergrens.

Tot dusver zijn ruim 50 ongevallen bekend die zijn toe te schrijven aan een defect ontstekingsmechanisme, waardoor ook de airbag dienst weigerde. Het aantal doden staat op 13. Experts denken evenwel dat nog meer gevallen aan het licht zullen komen.

GM maakte verder bekend dat nog eens 8,45 miljoen voertuigen terug moeten naar de garage voor inspectie. Dit jaar heeft het autoconcern al ongeveer 29 miljoen wagens teruggeroepen wegens mogelijke mankementen. In meer dan de helft van de gevallen ging het om een defect contactslot.

In de resultaten over het tweede kwartaal zal GM een voorziening verwerken van nog eens 500 miljoen dollar om de kosten van de terugroepacties te dekken. Tot dusver hebben de technische problemen, nog afgezien van de reputatieschade, het bedrijf al zo'n 2,5 miljard dollar gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden