PlusColumn

Voor de Uitmarkt is Zuidoost een brug te ver

Patrick Meershoek Beeld Maarten Steenvoort
Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

Verlangen is voor de voortsjokkende mens als een sappige wortel aan een stok, en in die zin is het goed dat de bestuurders in Zuidoost stug blijven hopen dat de Uitmarkt ooit nog een keer in hun stadsdeel zal worden gehouden.

Afgelopen weekende was het stadsdeelbestuurder Dirk de ­Jager, die tijdens de Uitmarkt hardop de wens uitsprak dat de feestelijke start van het culturele seizoen volgend jaar in de Bijlmer wordt gehouden. Zuidoost is er klaar voor, verzekerde de bestuurder in aanwezigheid van de organisatoren.

De Jager deed zijn oproep op het Marineterrein, op een steenworp afstand van het podium dat het hele weekeinde gewijd was aan het 50-jarig bestaan van de Bijlmer. Dat was een mooi gebaar, maar toch een troostprijs voor het stadsdeel dat lang had mogen hopen op de hoofdprijs: een bruisend evenement met honderdduizenden bezoekers.

Over een Uitmarkt in Zuidoost wordt al bijna twintig jaar gesproken, maar dit jaar leek het te lukken. Vorig jaar nog werden serieuze onderzoeken uitgevoerd naar verschillende scenario's, en de conclusie was dat een eenmalige verhuizing van het evenement uit de vertrouwde binnenstad wel degelijk haal­bare kaart was.

Waarom het dan toch niet is gelukt? Daarover doen verschillende verhalen de ronde. De ­officiële lezing zegt dat alle betrokken partijen van goede wil waren, maar dat de extra kosten die verplaatsing naar Zuidoost met zich mee zou brengen uiteindelijk een onneembare hindernis vormden. En: Zuidoost blijft in beeld als gastheer voor een toekomstige editie.

Minstens zo hardnekkig zijn de verhalen dat niet het geld het probleem was, maar de bereidheid van betrokken organisaties, instellingen en artiesten om een uitwedstrijd te spelen met onzekere afloop. De drukke binnenstad met al zijn musea, zalen en theaters is de comfortzone van de hoofdstedelijke kunst en cultuur.

Daarbuiten is het leven on­zeker, ook voor de podium­kunstenaars die aangaven tijdens de Uitmarkt liever in het DeLaMar te staan dan in de theaterzaal van een onderwijsinstelling. Jezus van Nazareth was voor The Passion nog bereid zich in Zuidoost uitgebreid te laten kruisigen, maar voor veel artiesten is een uurtje optreden in de Bijlmer al een brug te ver.

Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de commerciële belangen van de culturele sector. Kunstenaars en theaters willen op de Uitmarkt kaarten verkopen, en dat doen zij het liefst in postcodegebieden waar de abonnementhouders te vinden zijn en waar het geld te halen valt. Dat is trouwens een volstrekt begrijpelijk belang.

Net als de wens van het Gemeentelijk Havenbedrijf, dat zich als hoofdsponsor voor drie jaar voor veel geld aan de Uitmarkt heeft verbonden. Het Havenbedrijf wil een Uitmarkt aan het water. Als mogelijke locaties voor de komende jaren worden in de culturele wandelgangen het NDSM-terrein en de Houthaven genoemd. Zuidoost komt in het rijtje niet voor.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden