Plus

Voor de schaarse leerkracht moet goed betaald worden

Scholen in de stad zijn zo wanhopig op zoek naar leerkrachten, dat ze dure commerciële bureaus moeten ­inhuren om nieuw personeel te werven. Geld dat ze eigenlijk aan onderwijs willen uitgeven.

Lorianne van Gelder
null Beeld ANP
Beeld ANP

'Fleur, fulltime beschikbaar voor groep 3.'

'Chris, tweedejaars pabostudente, voor drie dagen per week beschikbaar.'

Scholen krijgen regelmatig mailtjes van detacheerders en uitzendbureaus die leerkrachten aanbieden. Bureaus weten dat scholen naarstig op zoek zijn naar mensen, want er heerst, zeker in het basisonderwijs, een groot tekort aan leerkrachten, tot wel 170 vacatures dit jaar.

Hoger loon
Besturen en directeuren maken er liever geen gebruik van, want het kost een stuk meer dan een leerkracht aannemen zonder tussenkomst van een bureau, maar soms hebben ze geen keuze.

Schoolbestuur STWT in Nieuw-West vulde het afgelopen jaar twintig vacatures met hulp van detacheringsbureaus. "Dat kost ons tussen de 3000 en 9000 euro extra," zegt bestuurder Joke Middelbeek. "Maar we willen volgend schooljaar niet starten met klassen zonder leerkracht."

Bureaus vragen behalve een vergoeding voor het vinden van een docent ook een hoger loon. Dat doen ze door in te zetten op een hogere salarisschaal - want de onderwijslonen staan vast in de cao. Daarnaast hangt er nog een bedrag aan als een leerkacht uiteindelijk in dienst wordt genomen. "Dan betaal je nog een extra fee, omdat je de leerkacht uit de pool van het bureau haalt."

170

Het basisonderwijs heeft een groot tekort aan leerkrachten; dat kan dit jaar oplopen tot wel 170 vacatures.

Manon Smits van wervingsbureau De Detacheerders zegt dat het ook voor hen hard werken is om leraren te vinden.

Vooral leerkrachten voor groep 7 en 8 zijn schaars. "We proberen daarom mooie voorwaarden te geven, zoals doorbetalen in de vakantie en een hoge salarisschaal." Verder struinen ze vacaturesites af, leggen ze veel contacten met beginnende leerkrachten en vragen ze iedereen op gesprek - werk waar schoolbesturen niet de tijd voor hebben.

Voor leerkrachten die niet op zoek zijn naar een vast contract is die constructie aantrekkelijk.

Lerarenpool
Linda Schaasberg, directeur van basisscholen Oranje Nassau en De Bonkelaar in Amsterdam-Noord, moest afgelopen jaar 12 vacatures vullen, omdat 8 juffen met zwangerschapsverlof gingen, 2 leerkrachten langdurig ziek waren en er nog eens 2 werk vonden in hun eigen dorp.

"Het is me gelukt, maar op het nippertje." Ze moest het zonder tussenkomst van een commercieel bureau doen. "Dat kan ik niet betalen." Ze heeft zelfs twee moeders van een kind op school met een pabodiploma gevraagd voor klas te komen staan.

Vragen
Het breed bestuurlijk overleg (bbo) van basisschoolbesturen heeft een beroep gedaan op wethouder Simone Kukenheim (onderwijs) om bij te springen. Middelbeek, ook voorzitter van bbo: "De situatie is onhoudbaar zo. We kunnen niet concurreren met de commerciële bureaus."

De PvdA stelde donderdag vragen over de kwestie. Marjolein Moorman: "De concurrentie tussen schoolbesturen wordt groter. Er zou een algemene lerarenpool voor de hele stad moeten komen." Kukenheim erkent het probleem en wil met schoolbesturen gaan praten over een gemeenschappelijke pool. Wel noemt ze die oplossing 'ingewikkeld'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden