Plus

'Voor de 10.000ste keer een rondje Museumplein heeft geen zin'

De Amsterdamse Kasper (30) deed zaterdag mee aan de bezetting van de kolenoverslag in de haven. 'Als je iets wilt, moet je bereid zijn het af te dwingen.'

De bezetting van de kolenoverslag Beeld Marc Driessen
De bezetting van de kolenoverslagBeeld Marc Driessen

Vorig jaar deze tijd stond Kasper, in het dagelijks leven muziekleraar en muzikant, ook al bij de kolenoverslag in het Westelijk Havengebied om te demonstreren tegen het klimaat- en energiebeleid van de Nederlandse overheid. Toen ging hij niet naar binnen, omdat hij de wet niet wilde overtreden. Dit jaar is het anders.

We treffen hem tussen een berg kolen en een kraan: nood breekt wet, het milieu baart hem zorgen. Het binnenvallen van een bedrijventerrein is strafbaar, hij wil om die reden alleen met zijn voornaam in de krant.

Kasper benadrukt later niet betrokken te zijn bij de vernielingen aan de kolenterminal.

Waarom voert u actie?
"Omdat de Nederlandse overheid dat nalaat. Er is een rechterlijke uitspraak, de Urgendazaak, waarin de staat wordt gemaand actie te ondernemen om het milieu te redden, maar er gebeurt niets. Voor de tienduizendste keer een rondje lopen over het Museumplein heeft geen zin."

'Ik vind het ook leuker om op een regenachtige zaterdagmiddag een serie op de bank te kijken, maar we kunnen niet wachten tot we vijf kabinetten verder zijn. Nood breekt wetten, al richten we ons niet tegen de medewerkers van het kolenbedrijf of tegen de politie. Het is een actie tegen de lakse houding van de overheid."

Wanneer is de actie een succes?
"Als er meer aandacht voor het probleem komt. En als de protestbeweging in een ander daglicht komt te staan. Protesteren heeft iets ouderwets, iets vies, iets hippieachtigs. Maar als je echt iets wilt, moet je ook bereid zijn iets af te dwingen. Dat doen wij nu. De actiebereidheid onder de hele bevolking is helaas laag."

Is hier een politieke partij bij betrokken?
"Nee, en dat willen we ook niet. Mensen van de Partij voor de Dieren of GroenLinks zijn wel uitgenodigd om met ons mee te doen, maar we willen niet dat het door een partij wordt geclaimd. Het is een burgerinitiatief voor het milieu. We doen dit voor alle Nederlandse burgers, ongeacht hun politieke voorkeur."

Waarom gaat het u zo aan?
"De schade die fossiele brandstoffen aanrichten door de opwarming van de aarde wordt steeds groter. We moeten ingrijpen voor de ­toekomst van ons allemaal, waarom dan niet meteen? Dan voorkom je veel schade."

"Je kunt in Nederland eens in de vier jaar een vakje aankruisen op een verkiezingsformulier als je iets aan het probleem wilt doen, maar dat vind ik te beperkt. Ik wil mezelf over tien jaar niet voor de kop slaan en denken: had ik maar iets gedaan. De wet overtreden doe ik liever niet, maar het kan niet anders."

Hoe milieubewust bent u zelf?
"Helaas is het moeilijk om altijd het goede te doen, maar ik doe mijn best. Dat een grootverbruiker in energie minder energiebelasting betaalt dat een burger die een koelkastje gebruikt, dat is bizar. Het is ook bizar dat er geen belasting zit op kerosine en dat vliegtickets zijn vrijgesteld van btw. De overheid ondersteunt de fossiele industrie nog steeds. Het wordt tijd dat dit stopt."

Lees ook: Actievoerders Code Rood zitten nog vast

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden