Voor Bato P. 15 jaar na moord in Montenegro

HAARLEM - De rechtbank heeft de Amsterdamse Montenegrijn Bato P. veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het geven van de opdracht voor de liquidatie van Srdjan Miranovic, begin 2006 in Podgorica, Montenegro. Bosniër Paja M. is vrijgesproken. Voor het eerst in vele jaren heeft justitie een opdrachtgever voor een geruchtmakende liquidatie veroordeeld gekregen.

De 41-jarige Miranovic werd met kogels doorzeefd terwijl hij in zijn auto zat te bellen met zijn zoon in Amsterdam. Het lid van de Amsterdamse 'Joegomaffia' was kort tevoren vervroegd vrijgelaten uit een Nederlandse gevangenis omdat zijn moeder was overleden. Hij ging na zijn vrijlating naar Montenegro.

De rechtbank acht bewezen dat Bato P. (51) de opdracht voor de moord gaf vanuit het Nederlandse Huis van Bewaring waar hij vast zat vanwege xtc-handel. P. ging ervan uit dat Miranovic hem bij de politie had verraden en als beloning was vrijgelaten.

De rechtbank baseert P.'s veroordeling vooral op de cruciale getuige Zoran D., die als informant van de Servische geheime dienst infiltreerde in de Joegoslavische groepering die Bato aanstuurde. D. werd vorige maand twee dagen lang verhoord door de rechtbank. Aanvankelijk leek zijn relaas over zijn leven als geheim agent moeilijk te verifiëren, maar op het laatste moment stuurden de Servische autoriteiten een proces-verbaal waarin ze erkenden dat hij zich jaren voor hun veiligheidsdiensten in P.'s groep heeft bewogen. Mede op grond van die verklaring acht de rechtbank de getuige geloofwaardig. Andere bewijsmiddelen, waaronder afgeluisterde telefoontjes, 'sluiten naadloos aan' op zijn verhaal.

Bato P. wordt ook veroordeeld voor een wraakactie in 1998. Kort nadat hij zelf was beschoten voor het Okura Hotel in de Amsterdamse Pijp, zou hij opdracht hebben gegeven de broer van die schutter 'invalide te maken' omdat zijn groep de schutter zelf niet kon vinden. De broer werd bij wijze van 'waarschuwing' in zijn knie geschoten.

De rechtbank rekent het Bato P. zwaar aan dat hij kennelijk vanuit Nederland schutters aanstuurt op de Balkan.

Dat de rechtbank getuige Zoran D. betrouwbaar acht, is voor justitie van dubbel belang, aangezien de getuige ook uitvoerige verklaringen heeft afgelegd over de Servisch-Amsterdamse 'Joegobaas' Sreten Jocic, die het Openbaar Ministerie ooit nog hoopt te vervolgen voor onder meer verscheidene liquidaties in Amsterdam.

Bato P.'s medeverdachte Paja M. (53) is vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op Miranovic. Het bewijs tegen hem bestond voornamelijk uit afgeluisterde telefoongesprekken. De rechtbank is het met M.'s advocaat Ronald van der Horst eens dat die gesprekken behalve over een zoektocht naar Miranovic en over de moord ook over drugshandel zouden kunnen gaan.

Paja M. werd op 3 juli ook al vrijgesproken van zijn vermeende rol bij het afpersen van vastgoedmagnaat Willem Endstra, namens zijn goede vriend Willem Holleeder.

M.'s vrijspraak is voor Holleeder eveneens van belang, aangezien justitie ook hem er van verdenkt een rol te hebben gespeeld bij het organiseren van de moord op Miranovic. Die verdenking baseert justitie op dezelfde bewijsmiddelen als die tegen M. waren aangevoerd. (PAUL VUGTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden