Voor antihomo-uitspraken veroordeelde Delano Felter terug in politiek

Terug in de Amsterdamse politieke arena: Delano Felter, de voorman van de Republikeinse Moderne Partij die in 2016 werd veroordeeld tot een geldboete wegens discriminerende uitspraken over homo's.

Patrick Meershoek
Felter heeft zich aangemeld onder de vlag van de Republikeinse Partij. Beeld Dingena Mol
Felter heeft zich aangemeld onder de vlag van de Republikeinse Partij.Beeld Dingena Mol

Felter heeft zich aangemeld als kandidaat voor de raadsverkiezingen van maart, ditmaal onder de vlag van de Republikeinse Partij. Ook Jelle Post stelt zich voor de partij verkiesbaar.

Felter kwam in 2010 in problemen toen hij tijdens een verkiezingsdebat verklaarde een hekel te hebben aan homo's. "Als iedereen op mij stemt, sodemieter ik ze er allemaal uit."

Staatsgrepen
De uitspraken werden serieuzer genomen dan wellicht nodig was. Felter bood zich op internet onder meer aan als organisator van staatsgrepen in het buitenland.

Een rechtszaak leidde tot vrijspraak, maar dat vonnis werd in hoger beroep vernietigd. Het gerechtshof nam de zaak in behandeling, ook als voorbereiding op het proces tegen Geert Wilders.

Felter haalde in 2010 197 stemmen. Als gevolg van alle opschudding lag hij twee dagen in coma. Zijn huisarts adviseerde hem daarop alle politieke activiteiten per direct te staken.

Lees hier alles over de Amsterdamse raadsverkiezingen van 2018, die niet alleen belangrijk voor de hoofdstad worden. Volg ook alle ontwikkelingen rondom de verkiezingen via onze Facebookpagina Amsterdam Kiest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden